• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Legalizacija kanabisa doprinosi smanjenju štete od zloupotreba droga

Danas u Baru pokrenuta je prva kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, koja se u svijetu obilježava kao suprotnost tradicionalnom načinu obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, koji zastupa na prvom mjestu borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Sa druge strane, kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, prioritizuje zdravstvenu i socijalnu zaštitu korisnika psihoaktivnih supstanci, njihovih porodica i zajednica u kojima žive. Na ovaj način, organizacijom aktivnosti u više gradova, Crna Gora se pridružila globalnoj kampanji, koja se organizuje već četvrta godina za redom. Akcija koju je pokrenuo NVO Juventas, a uz podršku Mladih Liberalne partije ima za cilj da podigne svijest o izazovima koje korišćenje droga predstavlja za naše društvo sa posebnom pažnjom na mlade ljude.

Predstavnici NVO Juventas razgovarali su tom prilikom sa članovima Mladih LP koji su analizirali stanje u ovoj oblasti u Baru, kao najvećem primorskom i lučkom gradu. Oni su ukazali na postojanje problema zloupotrebe droga među mladima, ali i neažurnost i neefikasnost politike nadležnih organa, zdravstvenih i organa javnog reda i mira. Poseban problem na koji su ukazali jeste i nizak nivo edukacije kroz školske i neformalne sisteme obrazovanja i nepostojanje zainteresovanosti i animiranosti mladih da se informišu o šteti koja nastaje zloupotrebom droga.

Ono što je posebno naglašeno jeste ideja i inicijativa Mladih Liberala i LPCG za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe, ali i dekriminalizacijom upotebe kanabisa. Iskustva država EU, ali i zemalja regiona pokazala su pozitivne pomake nakon legalizacije medicinskog kanabisa i ohrabruje što je baš danas takva odluka donešena i u Hrvatskoj. Dodatno, sve to bi relaksiralo društvo i državni sistem koji bi demokrimalizovanjem kanabisa doprinio smanjenju zloupotreba ove biljke, od čijeg prometa trenutno profitiraju samo nezakoniti i sumnjivi krugovi u sivoj zoni društva i ekonomije. Prohibicija, odnosno zabrana, znači samo prolongiranje problema i njegovo ignorisanje koje će dodatno pospješiti zloupotrebe i jačanje kriminalne aktivnosti što u konačnom najviše košta mlade ljude.

NVO Juventas i Mladi Liberali nastaviće ovakve akcije i narednih dana u drugim gradovima Crne Gore dok će se u četvrtak 25. juna dan prije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, simbolično održati centralni događaj i pres konferencija u Podgorici, sa porukom da je Crnoj Gori potrebno da se pridruži pokretima za stvaranje politike o drogama koje kao prioritet imaju zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu podršku onima koji su najpogođeniji ovom problematikom.

Tijana Žegura, NVO Juventas                                
Ammar Borančić, Mladi liberali Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me