• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP traži da se u dnevni red Skupštine uvrste zakoni o zabrani fašističkih organizacija i medicinskom kanabisu

Liberalna partija tražila je od predsjednice Skupštine Crne Gore da se na dnevni red naredne sjednice Skupštine uvrste tri prijedloga zakona koje su liberali ranije predali u proceduru.

Zakon o zabrani fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola LP je predložila na usvajanje jos u oktobru 2020. godine, međutim on nikad nije uvršten u dnevni red. Zakon je predložen u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja.

Isto tako LP je predala u proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predviđa legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bilo omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja.

U prijedlogu za dopunu dnevnog reda nalaze se i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima se za menstrualne potrepštine za žene uvodi snižena stopa PDV-a. Ovim prijedlogom nastoji se uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama, država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije.

Liberalna partija očekuje da se većina poslanika u Skupštini Crne Gore razumjeti urgentnost ovih zakonskih rješenja te važnost pokretanja javne diskusije o ovim proeblama ali i pružiti podršku ovim prijedlozima kako bi kao država ponudili konkretna rješenja za njih.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me