• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: SPC napadima na Marković samo potvrdila svoj naum da želi etnički čistu državu

 

Članica Predsjedništva Liberalne partije Jelena Marković jutros je na TV Prva bila žrtva neviđenog linča, agresije i mržnje kleronacionalističkih krugova koji su pokušavali da ponize jednu ženu golom etninacionalističkom i vjerskom mržnjom i šovinizmom koji zaslužuju da budu sankcionisani.

Marković je vodila argumentovanu i pristojnu diskusiju o Njegoševom mauzoleju na Lovćenu, u kojoj je sveštenik SPC Jovan Plamenac, poznat kao novinar Pobjede iz ratnohuškačkog vremena juširanja na Dubrovnik, Jelenu Marković nazivao raznoraznim imenima “Jasmina, Merima itd” vjerujući da će tako poniziti sagovornicu nazivajući je bošnjačkim imenima, što je očigledno posebno svojstveno jednom duhovniku koji zastupa vjersku zajednicu u emisiji.

Isto tako, urednik glasila SPC “Svetigora”, izvjesni Vojinović, našao je za shodno da se Jeleni Marković obrati sa "gospođo Merima" i poruči "pozdravite svog partijskog šefa Omera" misleći pritom na Andriju Popovića predsjednika Liberalne partije Crne Gore. Vojinović je očigledno pokušavao da ponizi Marković ali i lidera LP Popovića nazivajući ih muslimanskim imenima, što je zaprepašćujuće i što plaši svakog građanina Crne Gore.

Šokantni izlivi mržnje prema svemu Crnogorskom ali i otvorena mržnja prema Muslimanima, nacionalnim, vjerskim i drugim manjinama, moraju biti hitno sankcionisani od strane nadležnih organa. Ovakva mržnja u javnom etru, živom programu jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom, nije viđena u Crnoj Gori decenijama. Pozivamo prije svega TV Prva da osudi ovakvo ponašanje u sopstvenom studiju, zatim i SPC da se izvini i ogradi od ovakvih izjava ako to nijesu njeni zvanični stavovi, a zatim i nadležno tužilaštvo da procijeni postojanje elemenata krivičnog djela u ovom govoru mržnje i odgovorne privede pravdi.

 

Esad Šainović, 

Generalni sekretar LP


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me