• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP predala Skupštini prijedlog za medicinsku legalizaciju marihuane

Poslanik LIberalne partije Andrija Popović predao je danas u skupštinsku proceduru prijedlog Izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje podrazumijevaju legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe.

U obrazloženju stoji da je Komisija za narkotike  UN-a na prijedlog SZO uklonila  još 2020. kanabis sa liste najopasnijih droga, a nakon brojnih naučnih i medicinskih istraživanja koja su potvrdila pozitivno dejstvo kanabisa u medicinske svrhe. Utvrđeno  je da kanabis i preparati kanabisa pomažu u liječenju i to posebno kod terapije bola, pomažu onkološkom pacijentima, kako kod bolova tako i kod ublažavanja posledica hemioterapije, unlažava bol i grčeve kod multiple skleroze, kao i kod liječenja epilepsije, dok ulje može pomoći u ublažavanju poremećaja povezanih sa autizmom kao što su problemi u ponašanju, komunikaciji i anksioznost. 

Sa naprijed navedenih razloga predlažemo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite kao organizovane i sveobuhvatne djelatnosti društva sa ciljem da se dostigne  najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bilo omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja.

Posebno treba istaći da je više zemalja omogućilo upotrebu proizvoda na bazi kanabisa za medicinske svrhe među kojima su Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija kao i Hrvatska i Sjeverna Makedonija u skorije vrijeme Slovenija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

Liberalna partija podnijela je ovaj prijedlog Skupštini Crne Gore kao vid podrške inicijativi NVO Legalizuj.me koji već godinama sprovodi kampanju za legalizaciju kanabisa koju je kroz peticiju podržalo na hiljade građana Crne Gore. Podsjećamo, LP je sličnu inicijativu Skupštini uputila i 2014. godine ali ona nije dobila potrebnu podršku.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me