• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Skupština ne radi ništa a CG kaska, jedina što su građani osjetili od promjena su suzavac i gumeni meci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupština Crne Gore je za 12 mjeseci od kad je konstituisan njen 27. saziv, ostvarila najgore moguće rezultate u svom radu u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Za cijelih 365 dana Parlament Crne Gore je imao desetak zasijedanja na kojim su takođe obradili desetak zakona, od čega je o najvećem dijelu zakona dva puta odlučivano jer su ih poslanici vladajuće većine krojili prema svojim partijskim potrebama kao vojničke šinjele.

Šta reći o Skupštini koja za svog jednogodišnjeg mandata nije donijela ni jedan jedini novi zakon ili zakon koji je dio pregovaračkih poglavlja i koji predstavlja ispunjavanje kriterijuma za zatvaranje poglavlja i pristupanje EU, osim da je neefikasna, neproduktivna i da ne vrši svoju ulogu. U ovih dvanaest mjeseci Skupština Crna Gore je izmijenila nekih stotinu članova u zakonima koji su bili na njenom dnevnom redu i to je bilans kojim se hvali njen predsjednik bez imalo samokritike ali i drugarske kritike svojih saboraca iz parlamentarne većine. Premijer i ministar vanjskih poslova obećavaju ulazak u Evropsku Uniju tokom 2025. godine a parlament svjestan da od toga nema ništa ne obavlja svoju ulogu i zadatak da bude jedan od glavnih učesnika tog procesa, ne radi svoj posao i ničim ne doprinosi ispunjavanju evropske agende. 

U prilog iznesenom govori i podatak da su tek prije petnaestak dana formirani pregovarački timovi za sva pregovaračka poglavlja i da je učinak vlade na integraciji Crne Gore u EU podjednak učinku Skupštine Crne Gore odnosno uopšte ga nema. U situaciji potpune političke neodgovornosti koju promovišu zakonodavna i izvršna vlast, kao dva od tri stuba države, ne možemo govoriti i napretku Crne Gore i boljem životu njenih građana bez obzira na manipulatorske pokušaje pojedinih ministara da se predstave kao reformatori i ekonomske mesije. 

Za predstavnike vlasti bi bilo mnogo bolje da umjesto sprovođenja političkih istraga i ispitivanja službenika o njihovoj vjerskoj nacionalnoj ili partijskoj pripadnosti, po ministarstvima i javnim preduzećima na čijim se čelnim pozicijama nalaze, uzmu da rade posao zbog kojeg su postavljeni i za koji su proglašeni ekspertima kakve svijet još gledao nije. 

Nakon godinu dana od konstituisanja nove “oslobođene” Skupštine, jedino što su crnogorski građani osjetili od trenutne većine su suzavac, gumeni meci i šok bombe. Ako tako izgleda demokratija i ako je to odgovor vladajuće manjine nad građanskom većinom onda nam je ovih 365 dana pod vašom demokratijom bio i više nego dovoljan nauk za budućnost.

Jovo Rabrenović, 

Potpredśednik Liberalne partije 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me