• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Nećemo dozvoliti pretvaranje sekularne države u tamni vilajet

Mitrpolit Crkve Srbije u Crnoj Gori, gospodin Joanikije, trebalo bi da prestane da unosi nemir među građane Crne Gore, da izaziva stalne nemire među građanima te da se posveti svom osnovnom poslu, crkvenog lica, koje ne treba da uređuje društveni i državni poredak već da poštuje ustavnu normu o odvojenosti vjerskih zajednica od države. Njegove najnovije izjave, kojima bi da uređuje školstvo i prosvjetu i usput sruši Njegošev mauzolej na Lovćenu vjerovatno su odraz njegove euforije i adrenalina koja ga drži od helikopterskog desanta na Cetinje. Razumijemo da je g. Joanikije pod utiskom ali kao javno lice, morao bi da razmisli kakve posljedice njegovo djelovanje ostavlja na cjelokupno društvo.

Svojim ekstremnim stavovima o crnogorskoj naciji i identitetu, koji su izazvali veličanstvene proteste na Cetinju, za koju prognozira da će da nestane kao pečurke poslije kiše, ostaje mitropolit nejasan kojim metodama je planirao da izvrši to brisanje jednog naroda i to onog najbrojnijeg u Crnoj Gori. Premda mu je naučni uzor Aleksandar Raković, kvazi-istoričar koji je najavljivao genocid na Cetinju i pohod na Crnu Goru "nas 7 miliona na njih 100 hiljada", iskreno se nadamo da novopostavljeni mitropolit Crkve Srbije nema neke slične, sulude zamisli za "konačno rješenje".

Upozoravamo g. Joanikija, njegove mentore ali i njegove poslušnike u Vladi Crne Gore, kao što smo i ranije mnogo puta upozorili crnogorsku javnost, da se ne igraju sa građanskim identitetom Crne Gore. Njihove politikanske igrice i provokacije neće uspjeti da instaitucionalizuju u državni sistem. Crna Gora je sekularna država, svih njenih ljudi, i neće proći pokušaji širenja šovinističkih ideologija i novih podjela građana u etničke i vjerske torove, uvođenjem svještenika u škole i indoktrinacijom đece, koja smo viđeli kako se završava na primjeru njima bliske učiteljice iz Bara koja je đecu više puta drsko zloupotrijebila.

Podsjećamo još jednom na ono što bi trebao biti postulat g. Joanikiju, hrišćansko učenje o ljubavi među ljudima, praštanju, blagosti, umiljatosti, pa bi valjalo da razmisli da li je i dalje na tom putu, a ako nije da pokuša što prije da se vrati na njega. 

Dosta je građanima Crne Gore nemira, haosa i tenzija u koje u kontinuitetu pokušavaju da ih uvedu ekstremističke strukture

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me