• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Čestitka LP povodom Dana nezavisnosti 21. maja: Ostvarili smo nezamislivo

Građanima i građankama Crne Gore srdačno čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore. Jubilej, 15 godina od obnove državnog suvereniteta na referendumu 2006. godine posebno je značajan datum i prilika da se podsjetimo, razumijemo i budemo ponosni na veliko preglaštvo i napor ove generecije koji je podigao Crnu Goru iz pepela i iz mraka istorije izveo na svijetlo i na svjetsku pozornicu modernih, evropskih država.

Ovu godišnjicu Crna Gora dočekuje u posebno teškoj situaciji, suočavajući se sa duhovima prošlosti, preispitujući sebe i konsolidujući svoje demokratsko i građansko biće. Veliki izazovi nijesu ništa novo i nepoznato crnogorskom državnom hodu kroz vjekove, ali je ova država sa svojim narodima, uvijek znala da se nosi sa tim izazovima i iz njih izlazila kao bolja, snažnija i naprednija. Iskra slobode koja je zapaljena već vjekovima ne gasne, ona gori punim sjajem i ljubomorno se čuva u srcu svakog građanina i građanske Crne Gore. Zato ona jeste zemlja svih ljudi koji je iskreno vole i osjećaju i u kojoj ima mjesta za svakoga, za sve različitosti koje smo u najtežim vremenima pretvarali u bogatstvo i zajedništvo.

Crna Gora danas je članica NATO saveza, u predvorju EU, jedna od najrazvijenijih zemalja ovog dijela Evrope, od države koja je bila u zapećku čitav vijek, najmanje razvijena oblast bivše države, siromašna, ruralna zemlja, napravili smo modernu i poželjnu destinaciju koju svijet prepoznaje. Nešto što je prije samo tri decenije izgledalo nezamislivo ili kao san šačice suverenista, liberala i drugih, danas živimo kao stvarnost. Imamo svoje ime, svoje simbole, jezik, evropsku valutu, građansku državu kojoj su privrženi svi njeni narodi i vjere što je ogromno dostignuće.

Želim još jednom da čestitam ovaj veliki datum, 21. maj, svim građanima i građankama Crne Gore i poručim da svi zajedno moramo da radimo na očuvanju i prosperitetu svoje države.

Da je vječna Crna Gora.

Andrija Popović,

Predsjednik Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me