• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Popović primio delegaciju ENEMO: Imamo solidno zakonodavstvo i fer uslove za izbore, opozicija onemogućila reforme

Predsjednik Liberalne partije sa saradnicima primio je danas delegaciju ENEMO Evropske mreže organizacija za monitoring izbora koja će pratiti i izbore u našoj državi 30. avgusta. Oni su razgovarali o političkoj situaciji, izbornim uslovima, reformama i izazovima sa kojima se Crna Gora suočava u tom smislu naročito u vremenu epidemije covid-19. Predsjednik Popović kazao je da Crna Gora ima solidno izborno zakonodavstvo i ima uslove za fer izbore. On je naveo da Crna Gora možda i jedina u Evropi koristi i elektronsku identifikaciju birača što je ogroman iskorak ka kontrolisanju izbornog procesa i onemogućavanju zloupotreba. Popović je naveo i da je za reforme izbornog zakonodavstva bila potrebna dvotrećinska većina u Skupštini međutim da je opozicija odustala od dijaloga i reformi i napustila parlament pa su i dalje reforme stale, a da volja vladajuće većine postoji.

Gianluca Passarelli šef misije i Pierre Peytier analitičar izborne kampanje, govorili su o odnosu vlasti i opozicije te političkoj krizi i njenom uticaju na izbornu kampanju. Oni su komentarisali i način vođenja kampanje i održavanja izbora u vrijeme epidemije. Liberalna partija saopštila je da poštuje mjere zaštite javnog zdravlja i da kampanju dominantno vodi na društvenim mrežama, u medijima i kroz slične kanale komunikacije sa biračima i građanima.

Popović je saopštio da se o izbornom zakonodavstvu može odlučivati u nastavku proljećnog zasijedanja Skupštine, ali da je krajnji rok 31. avgust i da je veoma malo vremena ostalo za tako važne procese.

Oni su razgovarali i o drugim važnim aspektima izbora, kampanje i stavovima liberala o tim pitanjima.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me