• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Sve otvorenije i bizarnije veličanje fašizma, da ima Zakona to ne bi bilo moguće

Nakon što je Skupština Crne Gore, glasovima trenutne većine, po drugi put odbila da podrži Prijedlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola crnogorska javnost je u prilici da iz dana u dan prisustvuje novim primjerima djelovanja pojedinaca i grupa koje bi moralo biti sankcionisano. Jasan pokušaj vladajućih partija da kroz sve češće i sve otvorenije iskazivanje sklonosti ka veličanju pojedinaca ili oraganizacija koje je savremena istorija ali i sud jasno kvalifikovao kao pripadnike fašističke ideologije potvrđuje naš stav da je na djelu pokušaj revizionizma koji savremena Evropa nije zabilježila. Otvoreno djelovanje pojedinih političkih i crkvenih krugova  u cilju promocije četničkog pokreta i dovođenje na istu ravan Draže Mihailovića, Pavla Đurišića i ostalih zločinaca sa partizanima, narodnim herojima i žrtvama fašističke ideologije zahtijeva hitnu reakciju cjelokupne javnosti.

Svaki dan donosi novu potvrdu neophodnosti da se najhitnije u Skupštini Crne Gore usvoji Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. Svjedoci smo kontinuiranog rušenja imidža antifašističke države i stvaranja nekog novog obrasca vrijednosti po kojem su svi oni koji su se borili protiv fašizma izjednačeni sa onim protiv kojih su se borili. Podržavaoci i i praktikanti četnicke ideologije očigledno opijeni tankom skupštinskom većinom odbili su slavodobitno da se Zakon uvrsti u dnevni red skupštinskog zasijedanja. 

Svakodnevna medijska plima desetina flagrantnih primjera promovisanja fašizma ili nekog od njegovih još bizarnijih oblika u kojim se na trgovima, ulicama, plažama, u restoranima i hotelima neometano pjevaju najcrnje pjesme jedne poražene profašitičke politike oličene u likovima i djelima ratnih zločinaca pravosnažno osuđenih u Haškom tribunalu i pripadnika četničkog pokreta. Turisti za koje, nosioci nove vlasti, kažu da ih ima sve više i da njihov broj prevazilazi sva očekivanja prisiljeni su da gledaju i slušaju sve ono što je u civilizovanom svijetu odavno zabranjeno i strogo kažnjivo. Možda je jedino olakšanje to što su turisti tako reći domaći pa im ne treba puno pojašnjavati otkud se to na ulicama prodaju suveniri sa likovima ratnih zločinaca. Možda im je teže objasniti to da naše inspekcije, a ni policija ne rade svoj posao za koji su dobro plaćeni pa dozvoljavaju da takva djela prolaze bez kazne. Da postoji zakon ovo ne bi bilo moguće! 

U svijetlu inicijative koju su uputili iz Demokratske Crne Gore i kojom se traži da Skupština Crne Gore usvoji "Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici" smatramo opravdanim da se ova partija jasno izjasni i o Prijedlogu Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. Jedino tako mogu otjerati osjećaj populističke kvazi politike koja je prisutna u aktuelnoj inicijativi. Ne može se biti za osudu zločina, a pri tome dva puta uskratiti podrška Prijedlogu Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Jovan Rabrenović, član Predsjedništva Liberalne partije Crne Gore

Čestitka povodom Dana opštine Berane

Povodom Dana opštine Berane, predsjedniku opštine, predsjedniku Skupštine opštine, odbornicima i svim građanima Berana u svoje ime i u ime Liberalne partije Crne Gore upućujem najiskrenije čestitke, uz želju da u vremenu koje je pred nama ovaj grad da snažan doprinos razvoju  potencijala sjevera naše države.

U svojoj istoriji Berane je uvijek bilo bastion slobode i antifašističke borbe, grad i njegovi stanovnici koji su bili uzor mnogim generacijama kako se bori i kako se radi za slobodu svoje zemlje. Građani Berana mogu biti ponosni na datum koji obilježavaju, jer je to jedan od najsvjetlih dana časne antifašističke borbe, slobodarskog crnogorskog naroda, a posebno onoga dijela koji pripada sjevernom regionu Crne Gore.  Istorija je pokazala da samo hrabri i uporni narodi koji znaju da prate progresivne vizije i da grade, a ne razgrađuju, uspijevaju, a vi dragi Beranci pripadate jednom takvom narodu i sa dignitetom nastavite da razvijate Berane svih nas.

Nastavi sa čitanjem

Čestitka Liberalne partije povodom Kurban Bajrama

U ime Liberalne partije i svoje lično ime, građanima i građankama Crne Gore islamske vjeroispovijesti, reisu Rifatu ef. Fejziću, kao i predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori čestitam Kurban Bajram sa željom da ga srećno i radosno provedu sa najbližima, uz poruku: Bajram šerif mubarek olsun.

Nastavi sa čitanjem

LP Bar: Skandalozno imenovanje Višnjić za direktoricu O.Š. u Baru, Vlada će dobiti odgovor građana

Imenovanje suspendovane učiteljice Rade Višnjić za v.d. direktorice O.Š. „Jugoslavija“ u Baru, skandalozno je i dokazuje da je interes partijsko-klerikalnih krugova nove vlasti ispred interesa đece i učenika te da svoju revanšističku agendu ostvaruju po svaku cijenu, ne obazirući se na bilo kakvo moralno, etičko, profesionalno i zakonsko pravilo.

Višnjić je učiteljica koja je ranije suspendovana u istoj ovoj školi zbog niza skandala, nakon kojih nije iskazala ni trunke kajanja već nastavljala jednakom žestinom i drskošću da zloupotrebljava učenike, izruguje se javnosti, školi i zdravom razumu. Ona je u sred političko-crkvene kampanje tokom prijethodne godine učenike fotografisla sa nacionalnim zastavama, trobojkama, i takve slike javno plasirala kao političku propagandu. Kasnije je učenike ove škole javno pozivala na vjerske obrede SPC i u jeku pandemije korona virusa, uprkos epidemiološkim mjerama ugrožavala živote maloljetnje đece. U međuvremenu Višnjić je na društvenim mrežama revnosno veličala ratne zločine i zločince, negirajući svaku humanost, ljudskost i čast. 

Višnjić je neko ko je učenicima djetinjstvo žrtvovao na oltar svojeg patološkog nacionalizma, šovinizma i mržnje, politički instrumentalizijući djecu i pretvarajući prosvjetu u mračnjaštvo. Nezamislivo je da neko sa takvom pozadinom i referencama dobije priliku da upravlja školom i odlučuje za bilo šta u prosvetnoj zajednici i da vaspitava đecu. Ovo je prava slika sunovrat koji ova vlast sprema Crnoj Gori.

Jedino rješenje bilo bi da ministarka prosvjete Vesna Bratić, konačno, podnese ostavku nakon niza skandala. Nedavno trijumfom nepotizam i u podgoričkoj gimnaziji, a posebno ovoga koji je prevršio svaku mjeru drskosti i bahatosti. Premda se mnogo ne uzdamo u njen moralni kod, poručujemo da će vrlo brzo građani dati snažan odgovor na takvo ponašanje ove vlasti i staviti tačku na ovakve sramne pokušaje srozavanja Crne Gore i njene budućnosti. 

Opštinski Odbor Liberalne partije Bar

LP: Podržavamo zathjeve poljoprivrednika, Stijović da podnese ostavku

Imala je crnogorska javnost prilike da se u prethodnih 8 mjeseci nasluša i nagleda svakakvih izjava i odluka koje su donosili predstavnici ove nove, a već prežaljene i prekrižene, Vlade. No po svemu sudeći ministar Stijovic će biti zvijezda Vlade kratkog mandata. Ovaj odlazeći ministar je uspio da od autsajdera među autsajderima i članovima Vlade, vrlo brzo postane prva zvijezda medijskih objava i sukobljavanja sa cjelokupnom stručnom javnošću. 

Gospodin skoro pa bivši ministar se nije ni vidio ni čuo pola godine i za taj period je uspio da napravi ono što ni jedan ministar prije njega nije. Uspio je da se ne miješa u svoj posao ni jednim atomom svoje profesionalne funkcije i da ne obiđe ni jednog jedinog poljoprivrednika i stočara na teritoriji Crne Gore. O njegovim, kako se to kaže, vanškolskim, aktivnostima ne bi ovom prilikom jer su dovoljno poznate najširoj javnosti i ne zavređuju neku posebnu pažnju pa samim tim nećemo se baviti zašto je obilazio neke NVO i obećavao svesrdnu pomoć njihovim aktivnostima a tihovao na poziciji ministra. 

Odlazeci ministar nije vidio poljoprivrednike a nije se ni trudio da im pomogne u trenucima proljećne sjetve, rasta cijena stočne hrane, prekomjernog uvoza mlijeka, sira i ostalih mliječnih proizvoda iz jedne zemlje regiona, pogađamo svi iz koje. Nije se gospodin odlazeći brinuo ni zbog toga što nema agrobudžeta pa stočari na sjeveru države rasprodaju stada i buljuke stoke krupnog ali i sitnog zuba. 

Odlazeći ministar poljoprivrede kaže da nema para za ispunjenje zahtjeva stočara i da bi neophodna dodatna 3.1 miliona eura raskućila budžet države Crne Gore i ko zna ko su ti poljoprivrednici koji tako nešto traže. Evo odgovora gospodine odlazeći ministre, to su lojalni građani ove države koji plaćaju svoje obaveze i traže da se poštuje i cijeni njihov rad i da im Vlada bude partner a ne gazda jer oni znaju i umiju gazdovati svojim dobrima. 

Podsjećanje radi, gospodine odlazeći ministre, agrobudžetet za 2020. godinu iznosio je 60,7 miliona eura  i bio je veći za 8,3 miliona u odnosu na 2019.godinu, a ovaj vaš koji ste donijeli u julu, ili bolje reći kad je isteklo već pola godine, je manji od Budžeta čak i iz najteže poslijeratne godine, i iznosi svega 44,8 miliona eura ili skoro 16 miliona eura manje.

Jasno je da bi gašenje mljekarske industrije u Crnoj Gori, a što je prema izjavama pojedinih stočara vjerovatno i cilj cjelokupne politike resora dolazećeg ministra, obezbijedilo da pojedini proizvođači iz okruženja u potpunosti preuzmu crnogorsko tržište i time ne samo oslabe i ovako katastrofalnu ekonomska situaciju već obezbijede sebi dominantan uticaj na potrošače.  

Liberalna partija pruža potpunu podršku stočarima za zahtjeve koje su iznijeli i zatraženu ostavku resornog ministra Aleksandra Stijovića, a takođe i za sve oblike demokratske radikalizaciju protesta koje su najavili ukoliko ne dođe do sastanka sa predstavnicima vlasti.

PR služba LPCG 

Još članaka...


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me