• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Deklaracija Budva 2012.

PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA LIBERALA

“Sekularizam i građanska emancipacija u Jugoistočnoj Evropi”

06 – 08. jul 2012.

Budva, Crna Gora

 

Zaključci

 

Pitanje desekularizacije države i društva bio je izazov i proces za brojne zemlje Evrope na različitim nivoima i periodima njihove istorije.               

Ova iskustva i iskustva zemalja regiona su prezentovana kroz diskusiju na Konferenciji.

 

Mi Liberali prihvatamo činjenicu da je religija značajan  društveni fenomen ali stojimo na stavu da religija ne smije imati značajan uticaj na obrazovni sistem, posebno u javnim obrazovnim ustanovama i u svim ostalim javnim i državnim institucijama.

Javne obrazovne ustanove moraju ostati otvorene za sve građane bez obzira na etničku pripadnost i vjerska uvjerenja, naravno uključujići agnostike i ateiste.

 

Teološke škole i vjersko obrazovanje mora ostati unutar vjerskih zajednica.

 

Nijedno pojedinačno vjerovanje ili sistem vjerovanja nema monopol na istinu.

S toga, bilo koje religijsko obrazovanje u školama koje uključuje indoktrinaciju i/ili na drugi način poučava/uči sistem vjerovanja kao apsolutnu istinu je suprotan izgradnji funkcionalnog otvorenog društva.

               

Postoje različiti stepeni sekularizacije društva i države, pri čemu treba uvažiti različitosti unutar Evrope i različitosti između evropskog i azijskog odnosno afričkog kontinenta.

 

Partije liberalne orjentaciije iz regiona odgovornost za prouzrokovanje jakih konflikata izmedju  nacija u regionu pronalaze i u nekim religijama i pogrešnim interpretacijama religije.

 

Liberalne partije se moraju u potpunosti posvetiti radu na emancipaciji novih građanski orjentisanih generacija koje će prevazići postojeće podjele u regionu.

Ovime će se omogućiti da buduće generacije prihvate religijske različitosti unutar jednog društva ili između društava i država, i posmatraju ih kao tačke interkulturalnog razvoja I komunikacije prije nego tačke razdvajanja.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me