• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Bar: Subvencije za domaće i organske proizvođače na pijacama u Baru

Opštinski odbor Liberalne partije Bar podnio je Skupštini Opštine Bar amandmane na Odluku o pijacama. Predloženim amandmanima uvode se posebne povlastice i subvencije za plaćanje naknade za pružanje pijačnih usluga.

"Korisnici koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode u sopstvenom domaćinstvu, domaće proizvode i organsku hranu te proizvode od organske proizvodnje, plaćaju naknadu za pružanje pijačnih usluga po posebnim uslovima", navodi se u amandmanu Liberalne partije Skupštini Opštine Bar. Ovakvi proizvođači plaćali bi naknadu umanje najmanje 20% od cijene a najviše do cijene troškova održavanja prodajnog mjesta.

Ovakva odluka ima veliki značaj za kvalitetniji razvoj u nekoliko pravac i to: 1. podsticanje organske proizvodnje i zdrave domaće hrane, 2. povećan kvalitet hrane, 3. očuvanje zdravlja ljudi, 4. brendiranje autentičnih barskih proizvoda i njihovih prerađevina za strana tržišta, , 5. suzbijanje sive ekonomije i neformalne prodaje van pijaca.

Grad Bar sa zaleđem, od Virpazara na jezeru, preko crmničkiog i barskog polja, starobarskih maslinjaka pa do Ostrosa, ima sjajan kapacitet za razvoj domaćih proizvoda i organske proizvodnje. Ono po čemu je grad Bar uvijek bio i poznat, danas je i globalno najtraženiji proizvod sa sve izraženijim trendom rasta. Organska hrana prepoznata je kao najzdravija alternativa masovnoj i industrijskoj proizvodnji hrane te genetski modifikovanih GMO proizvoda.

Pomorandža, limun, domaće mandarine, domaći i divlji šipak i njegov sok, masline i njihovo djevičansko ulje, vinova loza, odlično grožđe te vina, rakije i sokovi od njega. Sve ovo je najljepša i najslađa ponuda Bara koju nudimo turistima koji dolaze u našu Luku i naš grad. Ništa manje značajan aspekt nije i priprema ovih proizvoda za sertifikaciju kvaliteta i posebnu zaštitu prilikom pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju koja ima posebna pravila i mjerila kvaliteta poljoprivrednih proizvoda ali i zakonsku regulativu koja nam omogućava brendiranje ovih autentičnih proizvoda za tržišta svih država Evrospke unije. Na tim tržištima je sve traženija i cjenjenija upravo organski i prirodno proizvedena roba čije cijene su mnogostruko veće od ostalih proizvoda.

Opštinski odbor Liberalne partije Bar


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me