• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić, LP: Masakr u Štrpcima vječna opomena i obaveza

Jezivi zločin iz mržnje koji se u Štrpcima dogodio 27. februara 1993. godine, najveća je rana Crne Gore u krvavim sukobima u proteklih decenija . Godišnjica ovog zločina strašna je opomena našoj savjesti i našoj ljudskosti ali i bolna obaveza našoj budućnosti i sjećanju na tragične žrtve i osvjetljavanje onoga što su uzroci zločina i sa čime se nikada ne možemo i ne smijemo pomiriti.

U putničkom vozu na liniji Beograd-Bar, u stanici Štrpci oteto je i masakrirano 19 nevinih civila, od kojih je bilo osam naših sugrađana, građana Crne Gore. Njihovi posmrtni ostaci do danas nijesi istraženi do kraja, a mračni duh prošlosti na taj način i dalje provijava nad svima nama. Njihova krivica ogledala se u tome što njihova imena i prezimena nijesu bila po volji zločinačkim umovima, paravojnim formacijama, državnim i vojnim strukturama tadašnje, takozvane, SR Jugoslavije, ispostaviće se kasnije.

Važno je, zato, u svakom vremenu i na svakom mjestu oštro se suprostaviti svakoj mržnji, ekstremizmu i radikalizmu, promovišući dijalog, mir i građansku jednakost. Važno je privesti pravdi svakog pojedinca koji je bio ili jeste inspirator ovakvih bezumnih zločina protiv čovječnosti i jasno žigosati i odbaciti svaku politiku koja promoviše mržnju, razdor i zlo. Izgradnjom snažnog građanskog društva, jačanjem institucija i ljudskih prava i sloboda te stalnim sjećanjem i podjsećanjem na ovakve tragične žrtve, jedino možemo graditi sigurno i srećno društvo u kojem ima mjesta za svakoga, osim za one koji mrze, i društvo koje iznad svega cijeni ljudsku sreću i život.

Ammar Borančić,

Portparol Liberalne partije

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me