• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Građani ne mogu da izdrže cijenu struje, RAE da preispita namete

Građani Crne Gore koji godinama plaćaju najskuplju cijenu struje po kilovat-času u regionu, teško mogu izdržati najnovija poskupljenja i namete koje sprovodi ili je najavila Elektroprivreda Crne Gore. Postavlja se pitanje, odakle ideja EPCG da građani treba da plaćaju struju skuplju od pojedinih članica Evropske unije i skoro duplo višu nego u Srbiji ili Kosovu, prema analizi Eurostata.

Jasno je da je EPCG monopolističko preduzeće u Crnoj Gori, međutim, nije jasno što radi Regulatorna agencija za energetiku čiji posao bi morao da bude da vodi računa o cijenama energenata i zaštiti građane u čijem interesu i za čiju korist su izabrani.

Isto tako, zabrinjavajuća je činjenica da je zakonom uveden još jedan namet za obnovljive izvore energije OIE na računima građana koji će dodatno uticati na mjesečni trošak domaćinstava. Takve takse i nameti čine više od pola računa za električnu energiju, dok utrošenu struju građani plaćaju samo 45% od ukupnog računa prema podacima EPCG. Građani nijesu dužni da budu uslužni servis države već je država uslužni servis građana koje mora što manje opterećivati, pa stoga pozivamo i Vladu Crne Gore da kroz izabrane predstavnike RAE preispita ovakve mjere i povećanje cijene struje u ovoj godini.Sigurno je da najnovije  mjere u oblasti energetike nemaju tržišnog opravdanja i nijesu u najboljem interesu građana, socijalne situacije i ekonomskog blagostanja ljudi.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me