• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Intervju, Dnevne Novine- Popović: Još slušamo izjave koje su davno skončale na smetlištu istorije

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović vjeruje da će za državu veliki izazov biti usvajanje novog Zakona o vjerskim zajednicama, ali da će ovaj zakon konačno staviti tačku na probleme klerikalizacije društva, miješanja vjerskih zajednica u politiku i svakodnevni život, te ojačati status Crne Gore kao sekularne, svjetovne i građanske države.

Popović kaže da ne treba pridavati pažnju izjavama nekih srpskih visokih državnih i crkvenih funkcionera, te da je to "odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti".

DN: U Srbiji je u posljednje vrijeme sve više komentara o Crnoj Gori. Kako gledate na to? Da li je to skretanje pažnje Srbije sa problema ili je riječ o nečem drugom?

POPOVIĆ: Trend da beogradska, pretežno nacionalistička štampa diže hajku na Crnu Goru ili druge države regiona nije ništa novo, to se proteže više od stotinu godina unazad, praktično od nastanka štampe na ovim prostorima. Dakle, takve pojave su isključivo političke prirode i služe za trenutne političke interese određenih krugova u Srbiji. Najčešće su to njihovi unutrašnji sukobi, no, postoji još uvijek snažan desničarski dio koji nije nimalo neozbiljan u takvim pretenzijama. No, na kraju se sve svodi na ispraznu demagogiju i senzacionalni populizam, koji je kratkog daha.

DN: Po Vašem mišljenju, kakvo je ponašanje srpske vlasti u toj priči, a kakav je odgovor Crne Gore?

POPOVIĆ: Čini se da srpske vlasti, prije svega, vode računa o svojim interesima i mislim da Crna Gora nije prioritet njihove politike. Naravno, postoje pojedinačni slučajevi kada čujemo izjave od nekih njihovih visokih državnih i crkvenih funkcionera koje su, kazao sam, često za unutrašnju upotrebu, a i kada nijesu, apsolutno im ne treba pridavati pažnju, jer to automatski pokreće podjele u Crnoj Gori. To je samo odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti. Vjerujem da Crna Gora tu ima mudar i dostojanstven, državnički odgovor. Besmisleno je dopustiti ipak pojedincima da vas provokacijama uvuku u besmislene rasprave, to ne priliči ozbiljnoj državi.

DN: Iz Srbije stižu sve češće prozivke da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi. Kako komentarišete to? Zašto se baš sada poteže ta priča? POPOVIĆ: Takva priča plasira se više od decenije, od referenduma 2006. godine na ovamo, i to od onih krugova koji su potpora i podrška onima koji i u Beogradu i dalje žive u nekom scenariju koji je vrijeme davno pregazilo. Ne mislim da je u Crnoj Gori bilo koja nacionalna ili vjerska zajednica ugrožena, štaviše. Država ima posebne nacionalne i manjinske savjete, ogromna finansijska sredstva izdvajamo iz budžeta za sve nacionalne zajednice kao i za crkve i vjerske zajednice. Znamo da postoje i respektabilni mediji, štampa, radio, televizije uglavnom svih nacionalnih manjina. Da ne govorim o uticaju Srpske pravoslavne crkve koja ponekad, čini se, ima i povlašćen status koji nerijetko zloupotrebljava. U takvim okolnostima, neodgovorno je i zlonamjerno, gotovo opasno, govoriti o ugroženosti bilo koga po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, u našoj građanskoj državi. Bojim se da se ovdje radi o megalomanskim umovima koji, kada nemaju apsolutni nacionalistički monopol koji će da nameću svim ostalim zajednicama, već su jednaki sa svima ostalima, shvataju to kao ugroženost.

DN: Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, da li će političari biti odgovorni i uzeti učešće u radu ove grupe?

POPOVIĆ: Odgovorni političari sjede u parlamentu i rade posao za koji su ih građani ovlastili i izglasali. Sve drugo je neodgovorna demagogija, koja se brani na ovaj ili onaj način. Veoma važan je proces, finalizacija reforme izbornog zakonodavstva. Činjenica je da su prethodni sazivi Skupštine Crne Gore napravili veliki posao u ovoj oblasti, ali i da je potrebno dovršiti taj posao i izvesti do kraja.

Nadam se da će i opozicija biti odgovorna i preuzeti ulogu koja joj pripada u ovom procesu koji smo zajednički započeli i doveli na određeni nivo, i to se pokazalo kvalitetnim i svrsishodnim. Zato bojkot parlamenta mogu da razumijem kao kratkoročni politički potez u predizbornoj predsjedničkoj, odnosno lokalnoj kampanji ili ad hoc pokušaj ostvarivanja pritiska na Skupštinu radi nekog konkretnog cilja, međutim nakon gotovo dvije godine bojkota čini se da to postaje farsa i nepoštovanje volje građana. Ne može opozicija zahtijevati reformske procese, a ne pojavljivati se na mjestu gdje se takvi procesi kreiraju i usmjeravaju.

DN: Da li i u kom dijelu treba mijenjati izborno zakonodavstvo?

POPOVIĆ: Definitivno je vrijeme da se radikalnije suočimo sa ovom oblašću i temeljno proučimo i izradimo rješenja koja će biti dugoročna i stabilizovati politički sistem Crne Gore. Iako smo, vjerujem, izveli ogromne reforme u odnosu na period od prije nekoliko izbornih ciklusa, potrebno je napraviti još neke iskorake. Najveća promjena mogla bi da bude u definisanju sistema otvorenih izbornih lista, odnosno, usklađivanje Ustava i zakona. Ustav Crne Gore definiše da je poslanik vlasnik mandata i da nikome ne odgovara za svoj rad, osim svojoj savjesti. Međutim, izborni sistem sa zatvorenim listama ograničava takav legitimitet poslanika jer poslanike ne biraju građani direktno, zaokruživanjem imena poslanika, već cijele liste o kojoj odlučuju partijski organi. Uvjeren sam da bi ovakvo rješenje spriječilo pojave nekih novih političkih prelijetanja, sumnje u političku korupciju i različite političke potrese koji se dešavaju zbog ovog raskoraka. Za početak, moglo bi se pokušati sa mješovitim sistemom koji bi bio spoj aktuelnog i sistema otvorenih lista o kojem govorim. Ovo nas očekuje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja ima takav sistem otvorenih izbornih lista. Možda bi bilo mudro da se na vrijeme spremimo, a ne da nas kao i obično zatekne "snijeg u januaru".

DN: Koji su izazovi u političkom životu ove jeseni i zašto?

POPOVIĆ: Vjerujem da će veliki izazov biti usvajanje novog Zakona o vjerskim zajednicama. Aktuelni je star preko 40 godina i davno prevaziđen. Ovaj zakon konačno će staviti tačku na probleme klerikalizacije društva, miješanja vjerskih zajednica u politiku i svakodnevni život, te ojačati status Crne Gore kao sekularne, svjetovne i građanske države. Definisati pravni, finansijski status i obaveze vjerskih zajednica neće biti jednostavan proces, ali dugoročno donijeće dobre efekte. Nas poslanike očekuje i zakon koji će definisati istopolne zajednice, odnosno partnerstvo ovih zajednica, što će takođe biti veliki izazov u još uvijek, tradicionalnom crnogorskom društvu ali, nadam se, i nova zakonska rješenja koja će racionalizovati fiskalni sistem, redukovati i smanjiti fiskalne namete, a po dubini i parafiskalne namete na privredu i građane, naročito mlade, koji se bave biznisom i pokreću svoj posao.

Region ima priliku da riješi nesuglasice

DN: Pojedini analitičari kažu da je Zapadni Balkan ponovo u krizi. Kako vi vidite prilike u regionu, da li je on zaista ponovo "na ivici provalije"?

POPOVIĆ: Imam iskreno uvjerenje da region nije nikad bio stabilniji i da odnosi u regionu nijesu nikad bili bliži rješavanju onoga što nas opterećuje skoro tri decenije. Nažalost, loš glas lakše se čuje, a demagogija i mržnja uvijek prve isplivaju u javnosti i često zasijene sve ostalo. Nakon ulaska Crne Gore u NATO, zaokružen je bezbjednosni sistem regiona i uvjeren sam da je veoma mala, gotovo nepostojeća, mogućnost da se tu dese neka značajna pomjeranja. Srbija je, čini se, blizu kompromisa sa Kosovom, no jasno je da su srpska i kosovska vlast u unutrašnjem problemu kako to privesti kraju bez velikih unutrašnjih previranja. Povremeni oštri tonovi na relaciji zvaničnika Zagreba, Beograda i Prištine, samo su, vjerujem, jednokratne političke fraze za unutrašnju upotrebu. Ako dublje sagledamo, vrhovi država regiona u proteklim decenijama nikada bliskije nijesu sarađivali. Ono što moram da naglasim je da će biti veoma važna buduća uloga i razvoj Evropskeunijeza održiv miri napredak Balkana. EU mora napraviti reformske iskorake, federalizovati se i brzo integrisati države regiona.

Dnevne Novine


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me