• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: SPC zloupotrebljava vjeru i narušava antifašizam i građanski mir

Borba za antifašističke vrijednosti i slobodno društvo stalni je izazov Crne Gore, a  najavljeni skup Srpske pravoslavne crkve u Herceg Novom na kojem će se služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, dokazuje da aveti prošlosti uvijek prijete otvorenom društvu, skladu, toleranciji i miru među građanima i državama. Liberalna partija osuđuje ovakve zloupotrebe religije i vjerskih običaja i objekata za propagiranje šovinističkih ideja i netrpeljivosti, što nije ni do sada nepoznata praksa pojedinih vjerskih velikodostojnika.

Jasno je da je u pitanju nastavak provokativnog  djelovanja SPC na čijem čelu u Crnoj Gori je mitropolit Amfilohije, koji često  izaziva incidente i uznemirava vjekovni sklad i zajednički život svih ljudi u Crnoj Gori. Da i ovo nije ništa drugačije pokazuje činjenica da se ova vjerska služba služi za rusku carsku porodicu, a na volšeban i nejasan način se u istom događaju nameće i Mihajlović koji je pravosnazno osuđeni ratni zločinac i kolaborator.

Uvjereni smo da će i vrh SPC u Crnoj Gori ipak imati razuma i ispred svojih stalnih političkih interesa, voditi računa o interesima građana, građanskog mira i sloge u državi. Crna Gora se mora oštrije suočiti sa problemom klerikalizma, političkog upliva vjerskih zajednica i konačno,ne okolisuci, zakonski regulisati ovaj problem i mjesto takvih organizacija, kao sekularna i građanska država.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me