• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Uvođenje reda u saobraćaju, prioritet u novoj vlasti grada

U skladu sa svojom progresivnom liberalnom politikom, Odbor Glavnog grada Podgorica Liberalne partije Crne Gore će se u narednom četvorogodišnjem periodu zalagati za jačanje i dominaciju onih tema koje su od životnog značaja za sve Podgoričane. Jedna od najvažnijih tema za sve brzo rastuće gradove, kakva je i Podgorica, je svakako zaštita životne sredine i briga o prostoru u kojem živimo i radimo, pa će Podgorički liberali svojim primjerom pokazati kako se voli, gradi i čuva svoj grad. Primarna aktivnost će biti  usmjerena ka smanjenju količine komunalnog otpada nesavjesno skladištenog na prostorima koji nijesu za to predviđeni kao i na unaprjeđenju ponašanja svih subjekata po pitanju životne sredine i održivosti eko sistema.

Trajna prenamjena saobraćajne površine u korist pješaka, biciklista ili javnog prijevoza, kroz izgradnju novih širih pješačkih staza na teritoriji cijele Podgorice, adekvatniju upotrebu postojećih i novih biciklističkih staza i izgradnju dodatnih zasebnih autobuskih traka u djelovim grada đe je to neophodno i moguće sprovesti, drugi je prioritet Podgoričkih liberala. Uz sve navedene staze biće rekonstruisani postojeći ili uređeni novi drvoredi sa authtonim četinarima i listopadnim stablima. U pojedinim djelovima grada zalagaćemo se za smanjenje saobraćajnog prometa i ograničavanje brzine prometnih sredstva u skladu sa evropskim modelom mobilnosti. Zalagaćemo se za organizovanje dana bez automobila, po mogućnosti jednom sedmično na određenim saobraćajnim površinama i obezbjeđivanjem jednog ili više prostora za pješake, bicikliste i javni prijevoz tokom čitavog dana od jednog sata prije početka radnog vremena do jednog sata nakon kraja radnog vremena. Zalagaćemo se za posebno stimulisanje i nagrađivanje sugrađana koji su ostavili automobil kod kuće i koriste neki od  zamjenskim načinima prijevoza koji su ekološki opravdani i donose smanjenju zagađenosti.

Obzirom da je Podgorica turistički izuzetno atraktivna i da, u skladu sa zelenim ekološkim opredjeljenjam države Crne Gore, želimo da privučemo više posjetilaca, ali ne na štetu prirode i stanovnika Glavnog grada. Ubijeđeni smo da su stanice za punjenje električnih vozila, bilo javne ili privatne prirode investicija za budućnost u suživotu sa prirodom. Na osnovu svega, smatramo da je od izuzetnog značaja da postanemo dio evropske mreže stanica za punjenje električnih vozila i da  se u pojedinim djelovima grada izgrade stanice za punjenje automobila i autobusa na električni pogon. Upravo u segmenu korišćenja električnih taxi automobila i autobusa vidimo i budućnost gradskog saobraćaja u Podgorici kao modernog i pouzdanog prevoznog partnera svim stanovnicima Glavnog grada. U izradi i sprovođenju svih ovih projekata liberali Glavnog grada će imati podršku i stručnu pomoć švedskih liberala a posebno liberala Stokholma i njihovih eksperata iz navedenih oblasti.

Jovan Rabrenović,

odbornik Liberalne partije u Skupštini Glavnog grada Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me