• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Agović: Godišnjica zločina u Štrpcima bolna opomena, zauvijek uništiti politiku zla

Godišnjica otmice i svirepog ubistva bošnjačkih civila, prije 25 godina u Štrpcima predstavlja bolnu opomenu i snažnu poruku da se sa zločinačkim politikama moramo suočiti svom snagom, kako se ne bi ponovila razaranja i patnje koje su građani naše i ostalih država zahvaćenih ratom preživjeli. Svi zajedno, još uvijek nosimo teret ratne prošlosti koja sprečava društvo da konačno raskrsti sa poraznom politikom i smogne snagu da žrtvama pruži mir i dostojanstven život, ali i najiskrenije zatraži oprost.

Zauvijek treba uništiti onu politiku ludila i zla koja je od jedne divne zemlje napravila nesreću u čijim ostacima i danas tumaramo. Vrijeme ništa neće izliječiti, nego pamet, čist obraz i poštovanje onog što je ljudsko u nama.

 Najmanje toliko duguju porodicama koje se danas sjećaju onih kojih više nema i nama koji živimo zajedno sa njima, da bi tu bol umanjili.

Moramo smoći snage da još jednom uvjerimo svijet oko sebe da je Crna Gora spremna, više nego ikad,  da krene naprijed,  putevima stabilne saradnje sa regionom i  najbliže moguće kohezije sa Evropom. Nužno je izgraditi iskrene mostove prijateljstva, razumijevanja, saradnje, i što je najvažnije - mira.

U jeku političke nestabilnosti, u trenutku kada kao društvo i generacija stojimo na raskrsnici životnih i političkih odluka, ne smijemo zaboraviti žrtve zločina u Štrpcima, kao što ne smijemo ni relativizovati bilo čiju patnju i bol vodeći se dnevno-političkim prepucavanjima i ogromnim međusobnim nerazumijevanjem.

Tražimo odgovornost kako neposrednih izvršilaca zločina, tako i nalogodavaca. Moraju odgovarati za zlo koje su učinili, ali ne samo da bi pravda bila zadovoljena, nego da bismo dali primjer svima da se politika ludila i zla ne smije nikada ponoviti. U moru obaveza ne smijemo izostaviti onu najbitniju - obavezu da kao društvo iskoračimo naprijed, zajedno sa susjedima i Evropom, i odlučno trasiramo put ka sigurnijoj budućnosti za generacije koje dolaze.

Agović Samedin,

član Predsjedništva Liberalne Partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me