• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Kodifikacija crnogorskog jezika zaokruživanje identiteta CG

Međunarodna kodifikacija crnogorskog jezika od strane Tehničkog komiteta u Vašingtonu shodno međunarodnim ISO standardima, sjajna je potvrda kvaliteta mladih crnogorskioh naučnika, lingvista i nove akademske zajednice. Njihov doprinos nasljeđu crnogorske kulture u samo jednoj deceniji za nama, nemjerljiv je i na moderan i savremen način utemeljiće crnogorsku intelektualnu svijest i identitet, što i jeste vizija svih progresivnih projekata u Crnoj Gori u proteklom vijeku.

Liberali iskreno čestitaju i  akademskoj zajednici i javnosti ali i svima onima koji su ulagali ogromne napore da bi mi danas mogli da izdejstvujemo ovakav uspjeh. Ustav Crne Gore proklamovao je i prepoznao crnogorski kao službeni jezik, koji se piše i na latinici i na ćirilici i koji je konačno prepoznao i zaokružio sve glasove i grafeme koji postoje na ovom prostoru, ravnopravno. On zato ima perspektivu, lingvistički i naučno. Jezik je živa materija i mora se prilagođavati činjenicama i vremenu. 

Vjerujemo da će ovo biti još jedan snažan podsticaj i onima u državnim i političkim strukturama, naročito obrazovnim, medijskim i izdavačkim, da ravnopravno upotrebljavaju crnogorski jezik i da do kraja ispoštuju Ustav kao najviši pravni akt države.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me