• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić na međunarodnoj konferenciji liberala: Visoki fiskalni nameti koče ujednačen razvoj

Portparol Liberalne partije, Ammar Borančić, učestvovao je na 8. Internacionalnoj Konferencija Liberala, održanoj u Istri, u Hrvatskoj.  On je govorio na panelu „Supsidijarnost u Evropi- praksa dobrog upravljanja“, a decentralizacija i princip regionalno ujednačenog razvoja bile su glavne teme ovogodišnje međunarodne konferencije.

Borančić je ukazao na važnost regionalno ujednačenog razvoja za Crnu Goru koja ima razvijen jug a zapostavljen sjever. On je naveo da je to često razlog migracija stanovništva kako unutar države ka velikim gradovima tako i izvan države, te da ovaj probalm zahtijeva dugoročno i održivo rješavanje. On je kao problem naglasio neiskorišćenost poljoprivrednih fondova i lošu infrastrukturu, što sprečava razvoj velikih privrednih potencijala koji bi kroz zelenu ekonomiju mogli da udahnu život sjeveru.

Borančić je kao jednu od ključnih kočnica naveo visoke fiskalne i parafiskalne namete. Oni prave dvostruku štetu, prvo organičavanjem novca lokalnim samoupravama a onu još opasniju, kroz sputavanje razvoja malih preduzeća i biznisa koji ne može da zaživi od ogromnih troškova rada i nameta. U posebno lošoj poziciju zbog toga jesu mladi ljudi.

On je na panelu pojasnio i važnost učešća Liberalne partije u vladajućoj većini u Crnoj Gori kroz primjere mnogih zakona o kojima samo poslanik LP Popović glasno govori i uspjeva da ih izmijeni u najboljem interesu građana. Liberali vode skoro desetak država EU i to je za evropske integracije i reforme Crne Gore od posebnog značaja.

Uprkos raličitom stepenu razvoja zemalja, oni su usaglasili odluku da se rezultati i zaključci konferencije trebaju pretočiti u konkretne politike s ciljem implementacije primjera supsidijarnosti uspješnih zapadnih i skandinavskih država.

Na panelu su osim portparola LPCG Borančića govorili i Ivan Jakovčić, poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije, Vesna Pusić nekadašnja liderka hrvatskih liberala, Gašpar Koprivšeg rizničar ALDE saveza evropskih liberala kao i mnogi drugi istaknuti funkcioneri i lideri liberalnih partija država regiona i Evrope.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me