• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP domaćin međunarodne konferencije: Popović, Jakič i Doris Pak govorili o sigurnosti regiona

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović bio je panelista na međunarodnoj konferencij o bezbijednosti Zapadnog Balkana i procesu evropskih integracija regiona. Domaćin ove vropske konferencije u Podgorici bila je Liberalna partija. Popović je na panelu govorio sa dugogodišnjom evropskom poslanicom EPP grupacije iz Njemačke, Doris Pak i sa Romanom Jakičem, bivšim ministrom odbrane Slovenije iz ALDE partije liberala Evrope.

“U uslovima kada se svjetski tokovi mijenjaju iz trenutka u trenutak, kada se virus terorizma i agresivnog ekstremizma neobuzdano širi različitim putevima i sredstvima, kada se svako dešavanje u bilo kojem dijelu svijeta vrlo lako može negativno odraziti i na turbulentni Balkan i našu državu, u vremenima kada male države vrlo lako mogu biti zapostavljene u svakom smislu a naročito ekonomskom i bezbjedonosnom, životna je potreba Crne Gore i njenog naroda da nastavi putem koji je čvrsto trasirala članstvo u NATO i EU savez.  Danas se Evro-Atlantska oblast nalazi u miru, i prijetnja konvencionalnog napada na NATO zemlje je mala. To predstavlja istorijski uspjeh politike snažne odbrane, Evro-Atlantske integracije i partnerstva koje je usmjeravalo NATO kroz više od pola vijeka.” Naveo je predsjednik LPCG u obraćanju.

Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i funkcioner ALDE saveza evropskih liberala, naveo je da je pored svih problema koji su postojali u tom procesu, članstvo Crne Gore u NATO od ogromnog značaja za bezbijednost regiona. On je naveo da to nije samo regionalno već i geopolitički starteški važno pitanje jer bi bez članstva Crne Gore, postojala velika opasnost od stranog uplitanja i komplikacije političke i sigurnosne situacije.

Doris Pak, bivša poslanica EPP grupe i njemačke CDU, govorila je o važnosti glasa javnosti i nezavisnih medija u cijelom procesu bezbijednosti država regiona i Evrope. Ona se saglasila da je NATO veoma značajan faktor stabilnosti ali da države moraju dodatno raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

Domaćin Konferencije koju je po prvi put u Podgorici organizovala European network of political foundations, evropska mreža političkih fondacija, bila je Liberalna partija. Govornici su bili i politički predstavnici iz država regiona ali i civilnog sektora.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me