• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: CG udarila šamar sebi, ugrožene vjerske slobode građana

Zabrana osvještavanja crnogorske pravoslavne crkve Svetoga Arhanđela Mihajla u Raičevićima na Njegušima, od srane MUP-a neprihvatljiva je i anticivlizacijski je čin. Liberalna partija najoštrije osuđuje sprečavanje građana i Fondacije Guvernadura Radonjića, koji su sopstvenim, privatnim sredstvima i radom, obnovili ovu crkvu, da danas u njoj vrše vjerske obrede.

Ovo više nije pitanje crkve niti politike, već je ovo civilizacijski i kulturološki test i neviđeno srozavanje i ugrožavanje vjerskih sloboda građanima koje su garantovane i Ustavom i svim međunarodnim aktima. Liberalna partija vjeruje u sekularnu i laičku državu koja se neće baviti religijskim pitanjima, ali isto tako, svi građani moraju imati garantovanu slobodu ispovijedanja vjeroispovjesti u svojim hramovima.

Crna Gora očigledno nema snage da se izbori sa pogubnim djelovanjem i nametanjem monopola Sprske pravoslavne crkve koja neprestano potire slobodu građana i unižava vjerska prava svih koji misle i vjeruju drugačije od politike SPC. Oni moraju shvatiti da niko nema pravo monopola nad uvjerenjem i religijom.

Jasno je i da su posljedice odluka Podgoričke skupštine iz 1918. i dalje taman oblak nad svim građanima Crne Gore i još uvijek proizvode dejstva koja nanose ogromnu štetu demokratskoj državi. Liberalna partija pokušavala je više puta da anulira i poništi takve odluke u Skupštini, međutim, većina očigledno ne shvata razornost takvih posljedica.

Civilizacijsko pitanje slobode ispovijedanja vjere ne može se suspendovati dekretima MUP-a niti iko ima pravo da uzurpira imovinu izgrađenu privatnim sredstvima i djelovanjem. Država konačno mora iznaći snage i spriječiti svakoga ko pokušava da uzurpira pravo na vjerovanje drugih, a posebno crnogorskih vjernika i Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me