• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Dosta politikanstva i mržnje, obnova spomenika istorijska pravda

Liberali Podgorice pozivaju da se prestane sa politikanstvom i neprimjerenim napadima na lik i djelo Velikog vojvode Mirka Petrovića, oslobodioca i jednog od utemeljivača moderne Podgorice i Crne Gore.

Spomenik vojvodi Mirku vraćamo tamo đe je stajao 32 godine dok nije vandalski i anticivilizacijski srušen 6. januara 1919. godine od strane onih kojima je smetala Crna Gora, kao što danas smeta ovim drugim koji se protivljenjem spomeniku protive Crnoj Gori. Protive se obnovi spomenika jer je on simbol crnogorske državnosti kako one od prije 1918. godine tako i ovoj obnovljenoj 2006. godine.

Podgorički liberali kao inicijatori i začetnici ideje o obnovi spomenika-obeliska velikom vojvodi osjećaju obavezu da podsjete javnost Crne Gore na značaj koji Mirko Petrović kao vojvoda, diplomata, pjesnik, brat knjaza Danila, a otac kralja Nikole ima za obnovu i učvršćivanje Crne Gore kao države. Posebno podsjećamo sve nedobronamjerne da ostrašćenim i neumjesnim komentarima samo potpaljuju strasti i uzbunjuju javnost stvarajući atmosferu bratske mržnje i nesloge koja nije u tradiciji Crnogoraca niti je ikad do ovih smutnih vremena bila karakteristika viteškog crnogorskog naroda.

Takođe podsjećamo pojedince iz nekih kvazi političko plemenskih organizacija da je vojvoda Mirko Petrović izuzetnim junaštvom spasao mošti Sv. Vasilija Ostroškog, pa bi tu činjenicu morali poštovati isto kao i čovjeka koji je devet dana u manastiru Ostrog branio najveću crnogorsku svetinju od udara osmanske vojske.

Jasna je politička pozadina koja se krije iza pokušaja opstukcije obnove spomenika ali nejasno ostaje kako se protiviti mogu spomeniku koji se podiže odnosno obnavlja u slavu i mnogobrojnih crnogorskih junaka koji su svoje živote ostavili da bi mi danas, kao i naši preci tada imali slobodnu državu. Zato protivnike obeliska podsjećamo na obnovljeni tekst koji ponovo u svom punom sjaju stoji uklesan a koji glasi “Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878.

Mirkov spomenik srušili su bjelaši, isključivo jer je to otac kralja Nikole, kao dio tadašnje bratoubilačkei ratne smutnje koja je vladala u Crnoj Gori. Dinastija Petrović Njegoš ima svoje mjesto u istoriji Crne Gore, kao što ga imaju Balšići i Crnojevići i kao što će ga imati svi koji su Crnoj Gori pomogli da sačuva kontinuitet postojanja.

Na kraju, pozivamo sve stanovnike Podgorice i sve liberale da svojim prisustvom na otvaranju obnovljenog spomenika daju lični doprinos ispravljanju istorijskih nepradi nanešenih Crnoj Gori i crnogorcima u toku prve polovine dvadesetog vijeka, ali i da odaju počast svim onom koji su svoj život priložili u slavu Crne Gore.

Jovan Rabrenović,

odbornik Liberalne partije u Skupštini Glavnog grada Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me