• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Mladi Liberali: Nezaposlenost mladih zabrinjavajuća, oštre reforme nužne

Nezapošljenost mladih od čak 40% od ukupnog broja mladih koji žive u Crnoj Gori, zabrinjavajuća je i nužno zahtijeva hitne i oštre reforme i kreiranje nove platforme i nacionalne strategije dugoročne zapošljivosti mladih ali i održivog poslovnog ambijenta i jednake šanse za radni angažman i poslovno ostvarivanje na slobodnom tržištu.

Prema podacima koje je danas na premijerskom satu iznio poslanik LP, Popović, preko 12.000 mladih i obrazovanih ljudi sa najvišim radnim potencijalima u Crnoj Gori nema nikakvog posla ili odlazi iz države. Mladi ne mogu da iskažu svoja znanja, vještine i sposobnosti a društvo da obezbijedi normalan razvoj novih generacija. Ovo je ključna pretpostavka za dugoročnu ekonomsku održivost i za održivost zapošljivosti u državi ali i svrsishodnost visokog obrazovanja i usklađenosti obrazovne politike sa tržištem rada, što u Crnoj Gori očigledno ne funkcioniše.

Na biroima rada bez posla nalazi  se čak i, prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, 12 doktora nauka i 345 magistara. Posebno je zabrinjavajuće što među njima ima i značajan broj u oblastima koje su od velikog značaja za snažniji razvoj države i društva. Mladi i obrazovani diplomci medicine, turizma, informacionih tehnologijama i drugih oblasti koje su ključne za Crnu Goru i njen razvoj, nijesu upošljeni dok istovremeno država ima problema sa ljudskim kapacitetima baš u ovim oblastima.

Staganacija i ovakvo stanje koči progres i proizvodi neproduktivne pojedince i neproduktivno društvo. Ono što naročito zabrinjava Mlade liberale jeste nepostojanje jasne nacionalne strategije dugoročnog i održivog rješavanja problema zapošljenja mladih, stvaranja poslovnog ambijenta i usklađivanja visokog školstva sa tržištem rada.

Predsjednik Mladih Liberala Crne Gore,

Ammar Borančić

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me