• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ustavni sud obesmislio rad Skupštine, nije ih briga za muke građana

Povodom Odluke Ustavnog suda Crne Gore od 24.02.2017.godine o ukidanju Zakona o ličnom stečaju potrošača koji je na prijedlog Liberalne partije usvojen u Skupštini Crne Gore krajem jula 2015.godine preliminarno izražavamo snažno nezadovoljstvo.

Ovim činom Ustavni sud je obesmislio rad Skupštine Crne Gore, kao najvišeg predstavničkog doma građana, ponizio većinu narodnih poslanika, od ukupnog broja, čijim je glasovima usvojen Zakon ali i Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji je ovaj Zakon, shodno Ustavu Crne Gore proglasio i nije ga vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Što je najgore u procesu odlučivanja o ukidanju Zakona, Ustavni sud nije saslušao ni podnosioce,ni donosioce Zakona o ličnom stečaju potrošača. Proevropski Zakon o ličnom stečaju potrošača, sličan postoji u državama Regiona, na kome je LP dugo i predano radila i koji je predviđao pokretanje ličnog bankrota u slučaju kada građanin iz opravdanih razloga više od šest mjeseci  ne može da izmiri obaveze i dolazi u katastrofalnu situaciju, koja se nerijetko završava najgorim ishodom, je evidentno zahvaljujući lobiranju interesnih biznis grupacija ukinut. Njih nažalost interesuje samo profit ne i muke običnog čovjeka. Kako je Ustavni sud Crne Gore u obavezi da o uočenim pojavama nezakonitosti i neustavnosti zvanično obavjesti Skupštinu,nijesmo u saznanju da je to do sada urađeno,nakon toga će vjerujemo Skupština Crne Gore zauzeti stav, ali i Predsjednik Crne Gore.

Strah nas je da nam slijedi period, koji se možda slučajno poklapa sa dolaskom novog Predsjednika na čelo te značajne institucije, kada će usvojeni Zakoni padati „kao kruške“ u Ustavnom sudu i nadležnosti Skupštine Crne Gore, shodno Ustavu u prvom redu donošenje Ustava i zakona će biti potpuno obesmišljene. Postavlja se uopšte i pitanje funkcije Skupštine Crne Gore ako njihove nadležnosti preuzme Ustavni sud, čije su sudije birane u Skupštini Crne Gore, nažalost dobar dio po partijskom ključu, kako vlasti tako i opozicije, na šta je LP više puta upozoravala javnost.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me