• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Nacionalisti svih boja koče napredak i životne priče

Liberalna partija, vjerujući u principe slobodnog pojdinca u slobodnom društvu, poziva još jednom javnost, medije ali i državne organe, tužilaštvo i ombudsmana da konačno stanu na put razuzdanom nacionalizmu, mržnji i ekstremizmu koji svako malo dolazi sa različitih strana. Ako ćutimo i tolerišemo netoleranciju i mržnju, ona će izjedati sve zdrave pore društva i progutati svakodnevnu borbu za čestit život i napredak, zato joj se zajedno moramo oduprijeti.

Potonji izlivi mržnje mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radovića koji ponovo etiketira i crta mete drugim vjerskim zajednicama i narodima, samo su nastavak kampanje mržnje koju Radović sprovodi bez prestanka skoro 30 godina. On je vjernike Crnogorske pravoslavne crkve nazvao ustašama i fašistima, što vrijeđa svakog razumnog čovjeka. Sada su mu se pridružili i drugi ekstremisti, politički funkcioneri, koji misle da imaju pravo da sa javne funkcije i u ime cijelog naroda raspiruju mržnju. Adnan Muhović, šef Skupštine Petnjice govorom mržnje prema Crnogorcima i banalizovanjem istorije, ponovo aktuelizuje podjele koje je vrijeme pregazilo prije više stotina godina a svi zajedno pokušavaju da nas guraju u mračno vrijeme đe ćemo zaboraviti sve realne probleme.

Ustav Crne Gore u članu 7. jasno zabranjuje takvo djelanje i širenje mržnje a Zakon jasno propisuje i krivične sankcije za takvo činjenje, naročito u slučaju kada se otvoreno ugrožavaju pripadnici određenih grupacija, što nije strano nekim crkvenim ali i političkim funkcionerima.

Ako postoji država, prvi njen temelj je Ustav, drugi njen temelj je pravna država i vladavina prava. Ukoliko se ne pridržavamo ova dva stuba, ostavljamo i državu i građane na vjetrometinu različitih ekstremista željnih zla i mržnje koji očigledno ne mogu da podnesu građansku, tolerantnu i multikulturalnu državu u kojoj smo svi jednaki. Samo takva država može nam omogućiti da se okrenemo pitanjima tržišta, ekonomije, socijalne zaštite i promišljanju kako da budemo bogatije i srećnije društvo?! A aveti prošlosti, ostavljamo tamo đe i pripadaju, na smetlište istorije.

PR služba Liberalne partije

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me