• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Njegoš utemeljio građansku CG, nacionalisti ga zloupotrebljavaju

Nedopustivi su sve češći pokušaji podsticanja šovinizma, netrpeljivosti i nacionalnih tenzija u javnosti, popularizovanjem i forsiranjem suludih teza neutemeljenih pojedinaca koji neodgovorno, zarad sitnih politikanskih poena, uzimaju za pravo da književnike proglašavaju genocidnima a djelo Petra II Petrovića Njegoša iz 19. vijeka, zločinačkim.

Neophodna je hitna reakcija zaštitnika ljudskih prava ombudsmana, državnog tužilaštva ali i Bošnjačke stranke čiji funkcioner Adnan Muhović, koji je i predsjednik Skupštine Opštine Petnjica, konstantno podgrijeva tenzije kršeći i pravni poredak države. Muhović krši čak i Ustav Crne Gore u članu 6., 7., 47., 76., 78., zakone države, pa čak i sami temelj države koja je po Ustavu građanska.

Nesumnjivo, Petar II Petrović Njegoš jedan je od najvećih crnogorskih sinova, duhovni i svjetovni vladar i borac za slobodu i emancipaciju, a u evropskim i svjetskim mjerilima, jedan od najvećih književnika svoga vremena. Njegovo djelo prevedeno je na sve svjetske jezike, a njihov duh i danas stanuje u svim domovima u Crnoj Gori, bez obzira na religijsku i nacionalnu pripadnost.

Pokušaji tumačenja romana napisanog u 19. vijeku kroz današnji politički konteks, tužan je, a izvlačenje iz konteksta Njegoševih stihova iz Gorskog vijenca i pokušaj zloupotrebe za dnevnu politiku karakteristika je različitih ekstremista i nacionalista različitih boja. Njegoš je takvima davno poručio: "Laktom vjere glupost čovjeka mjeri, a ozbiljnost djelom i vrlinom."

Nažalost, zaboravljaju ili namjerno preskaču  i to  da je Njegoš bio pobratim Ali paše Rizvanbegovića, da u svojim prepiskama naziva Bošnjake braćom jednorodnom. Njegoš je vladar koji je razdvojio državu i crkvu i uspostavio modernu državu odvojenu od religije, takav duh i utemeljio današnju Crnu Goru kao građansku državu koja pripada svima i koju smo zajedno gradili i zajedno ćemo je graditi.

Ammar Borančić,

Portparol Liberalne partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me