• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

PREVAZIĆI POLITIKU SUKOBA ZARAD BOLJE BUDUĆNOSTI ZA MLADE

Regionalno pismo mladih političkih partija iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Srbije

Najnovija događanja i previranja u regionu samo su još jedan razlog više da se u dogovor oko konačne i aspolutne stabilizacije i normalizacije odnosa na ovim prostorima uključe svi politički i društveni akteri i organizacije. Dogovor koji će prevazići surove stranačke podjele i okvire nužan je preduslov za uspostavljanje iskrenih i zdravih odnosa u regionu. Razumevanje je ono što nam je najpotrebnije u ovom trenutku, u vremenu narastajuće krize u međusobnim odnosima naših država. Izborne kampanje su oduvek služile kao poligon za raspirivanje tenzija u regionu zarad primitivnih i kratkoročnih političkih benefita, a koje najdublje i najdugoročnije tragove ostavljaju na mladima. Loš društveni položaj mladih i nedostatak politike koja bi im pomogla u ličnom i profesionalnom razvoju u svim zemljama u regionu, gura mlade u naručje nacionalizma, netrpeljivosti i ekstremizma.

Otvoreno i iskreno se moraju rješavati sva neriješena pitanja iz prošlosti, uz obostrani dogovor koji mora doprinijeti napretku i osloboditi prostor za boljitak i normalan životna ovim prostorima. Mladi moraju imati važnu ulogu i važno mjesto, kako u razumevanju potrebe da se region konačno otisne iz nasleđa prošlosti, tako i u samom procesu donošenja odluka i inicijativa koje bi doprinijele tome. Oni su naročito bitni u promovisanju vrijednosti modernog, evropskog  društva. Različitosti koje nas krase i oblikuju moraju biti potencijal za uspjeh i dalji napredak a ne kamen spoticanja. Nužan je obostrani dijalog praćen tolerancijom i razumijevanjem, bez ikakvih predrasuda i podjela zasnovanih na iskustvima iz bliske ili daleke prošlosti.

Politika mora biti usmerena u cilju prevazilaženja nesuglasica i, u tom polju, državni vrhovi moraju pokazati kapacitet i sposobnost da se na jedan razuman i civilizovan način, uz razgovor, zatvore sva otvorena i nerešena, krupna i bolna pitanja. Bez toga, opšti društveni, politički, ekonomski i kulturni napredak na ovim prostorima nije moguć.

Potrebna nam je široka podrška i razumevanje. Apel za mir, razumijevanje, solidarnost, vjersku, nacionalnu i toleranciju svih drugih vrsta šalju sve doljepotpisane omladine političkih partija koje su zainteresovane da rade i doprinesu procesu regionalne stabilnosti i pomirenja. Samo u tom pravcu međusobnog i iskrenog pomirenja, uz moderne vrijednosti savremenog svijeta, region može krenuti napred, bez neizvjesnosti u daljoj budućnosti.

 

U Crnoj Gori, pismo potpisuju:

 

Predsjednik Mladih Liberala Crne Gore

Ammar BORANČIĆ

 

Predsjednica Građanskog pokreta URA

Ana RAŠOVIĆ

 

Predsjednik Savjeta Mladih DPS

Nikola PEŠIĆ

 

Predsjednik Foruma Mladih SDP

Mirko RAJKOVIĆ (Generalni sekretar)

 

Predsjednik Mladih Bošnjačke Stranke

Sead ŠAHMAN

 

Predsjednik Organizacije Mladih HGI

Tripo MATIJEVIĆ

 

Predsjednik Mladih FORCA

Asllan LlUNJI

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me