• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Kotor predlaže mjere za uspješno poslovanje Luke

Na pomolu je okončanje XLI sjednice Skupštine Opštine Kotor.

Rašomonijada koja se odvijala oko nastavka ove sjednice pokazuje odnos pojedinih odbornika prema svojim obavezama, kao i kako koriste povjerenje koje su im građani ukazali na predhodnim izborima. Umjesto da učestvuju u radu Skupštine predlažući i donoseći odluke za rješavanje problema, oni vrše opstrukciju. Grupa odbornika (opozicija) djeluje po principu: Dođi, vidi pa idi! Pojavi se u skupštinsku salu ali se ne prijavi. Druga grupa, odbornici SDP-a se i ne pojave na sjednicu insistirajući na obezbjeđenje dugoročne koncesije Luci Kotor AD

Smatram da je krajnje vrijeme da se napušti politikanstvo. Na prijedlog SDP-a je donijet zakon koji obavezuje raspisivanje tendera za dodjelu dugoročne koncesije. Odbornici SDP-a u SO kotor sad insistiraju da se obezbijedi Luci Kotor AD dugoročna koncesija bez raspisivanja tendera. Tražiti dugoročne koncesije suprotno zakonu koji je njihova partija predložila što je no politikastvo i zbunjivanje građana.

Bojim se da je traženjem nečega zašto nema zakonskog osnova moguće  da propuštimo pravo koje nam zakon omogućava, a to je:

- Insistiranje da Vlada ustupi pravo korišćenja i održavanja operativnog dijela obale Opštini Kotor, koji je izrađen sredstvima opštine,

- Dodjeljivanje Luci Kotor AD koncesije na 12 godina, na osnovu Zakona o dodjeli koncesija,

- Vraćanje pilotaže u nadležnost Luci.

Obezbjeđenjem ovih prava stvorili bi se uslovi Luci za uspješno poslovanje.

Prodaja Luke nije jedina opasnost za njeno gubljenje.

Luka Kotor AD mora investirati na povećanju prijemnih kapaciteta kao i poboljšanju plovidbene sigurnosti, sredstva za ove aktivnosti mora obezbijediti iz kredita. Kako na godišnjem nivou Lučkoj Upravi za njenu djelatnost plaća 420000-eura, a kako nije u njenoj nadležnosti pilotaža, te po tom osnovu nema prihode, može se desit da ne bude u mogućnost otplaćivati anuitete za eventalno kreditno zaduženje, čime bi se stekli uslovi da davalac kredita postane većinski vlasnik Luke Kotor.

Da do ovoga nebi došlo moramo uraditi sve da obezbijedimo za Luku Kotor navedena prava.

Predsjednik OO LP Kotor,

Vido Drašković


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me