• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Evropa se mora širiti i disati jednim plućima, šansa za CG

11147094 625972550837083 6507617793072764408 n

Sputniknews, Moskva: Juče su francuski i njemački lideri kazali da šokantna odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije neće uticati na nacije Zapadnog Balkana koje pretenduju da se pridruže bloku, ali analitičari upozoravaju da će usporiti pridruživanje, iako ga neće potpuno zaustaviti. Šta Vi mislite - da li će Brexit imati ikakvog uticaja na pristupne pregovore Crne Gore Evropskoj uniji? Kada očekujete da će Vaša zemlja biti zvanično članica EU?

A.Popović: Liberali u Evropi jasno su zastupali stav evropskog jedinstva nasuprot partikularizmu i stvaranju novih podjela i granica, sto je u gobalizovanom svijetu apsolutno retrogradno. Evropska ideja od posebnog je značaja za male nacije kakva jeste Crnogorska i balkanske narode koji nakon vjekova ratovanja kroz načela na kojima postoji EU mogu da pronađu zajednički jezik i zajedničku budućnost.

Vjerujem, zato, da će plebiscit građana Britanije biti snažan impuls koji je, činjenica je, falio Evropi i njenom političkom rukovodstvu. Neki su čini se zaboravili šta je osnovna misija i vizija EU i vjerujem da je Brexit bio šokantno otriježnjenje. Siguran sam da, ukoliko to shvataju, EU mora krenuti putem proširenja u jačanja veza među narodima i ekonomijama cijele Evrope. Nije vrijeme za birokratiju i procedure, već za vizionarsko djelanje. Korist je obostrana. Crna Gora i države regiona definitivno donose novi snaćan duh u EU, koji ovđe i dalje iskreno živi, dok će sami prijem ubrzati proces demokratizacije i reformi koji već četvrt vijeka traju u našim društvima.

Crna Gora kao, de facto članica NATO saveza i najbrže rastuća ekonomija u regionu, ima najviše izgleda i za sljedeću članicu Evropske unije. Lično mislim da će se to desiti početkom naredne decenije 21. vijeka, dakle nakon 2020 godine., nešto preko 5 godina od danas. Crna Gora ima takve kapacitete i ako nastavi pametno i održivo da ih razvija, evropska budućnost je naša.

Do tada, EU će iznaći kvalitetniji model svog postojanja. Dijelim mišljenje naših kolega iz ALDE saveza liberala Evrope da Evropa mora obezbijediti manje birokratije, snažnije institucije koje će kreirati zajedničku politiku, Evropa koja će imati jednu politiku, jedno tržište i živjeti jednim srcem i disati jednim plućima.

www.sputniknews.com/europe/20160707/1042568194/brexit-eu-montenegro.html

Za Sputnik International, Moskva

Andrija Popović,

Predsjednik i poslanik Liberalne partije Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me