• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Kotor: Boka ugrožena divljom i agresivnom gradnjom

image 4886e0a9bfd503bc1a2eb622002b1bbf3f32569ac9e75e37adb2fd8291046cbd V

Još jedan udar na jedinstveno-harmoničnu cjelinu, koju čine specifične i raznolike prirodne vrijednosti prožimajući se sa vrijednim graditeljskim nasljeđem, jeste gradnja turističkog objekta u Kostanjici.

Sklad prirode i bogatog graditeljskog nasljeđa preporučio je da se Kotor nađe na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne baštine. Zaštita sklada ovog jedinstvenog pejzaža i vrijednog graditeljskog naslijeđa je javni interes. No nezaježljivom trkom investitora za profitom, narušavaju se pejzažne vrijednosti kotorskog zaliva.

Nažalost, oni koji su zaduženi da štite ove vrijednosti doprinose njihovom devastiranju. Gradilište na katastarskim parcelama 68 i 69 K.O. Kostanjica primjer je kakav je odnos prema prirodnim vrijednostima i kulturnom naslijeđu. Ignorišući mišljenje Odeljenja za Konzervaciju iz Kotora, Uprava za kulturna dobra daje saglasnost za postavljanje, izgradnju, montažno demontažnog objekta na navedenim parcelama u Kostanjici.

Zbog ovakvih  i sličnih radnji  dobija se dojam da je Regionalni Zavod za zaštitu iz Kotora sveden na odjeljenje, kako bi investitori lakše dobijali saglasnosti za građevinsko-arhitetonske oblike ne vodeći računa o njihovom uticaju na prirodnu i kulturnu baštinu.

Pitamo davaoca saglasnosti: „da li investitor izvodi radove u skladu sa datom saglasnošću?“

Interesuje nas kakav stav je po ovom, za nas problemu, zauzeo Savjet za upravljanje Područjem Kotora, da li je dao mišljenje na ovaj i slične projekte?

Upoznaje li se Opština Kotor sa izvještajima koje godišnje Vladi dostavlja Savjet o sprovođenju Menadžment Plana i stanju Područja Kotora?

Vjerujemo da kulturni i prirodni pejzaž Kotora neće izgubiti “trku“sa nezaježljivim apetitima „divljih“ investicija.

Vido Drašković, predsjednik OOLPCG Kotor.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me