• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Liberali za Zakon o mladima: Želja za drugačijim i slobodnijim društvom

Dan nezavisnosti LPCG Kotor 2

Liberali pozdravljaju konačno procesuiranje Prijedloga Zakona o mladima u Skupštini Crne Gore. Imajući u vidu da se radi o prvom zakonu ovakve vrste, položaj mladih će se, vjerujemo, mijenjati na bolje, ali tek ostaje da se vidi da li će zakon zaživjeti u praksi.

Poslanik LP Andrija Popović kazao je na sjednici Skupštine da se Crna Gora ne snalazi baš najbolje kada je omladinski rad i jačanje omladinskih struktura u pitanju. Prvi i jedini put je 2007. godine formiran Savjet za mlade u okviru Uprave za mlade i sport koji je podstakao fond za mlade unutar ove Uprave, ipak, kako je Savjetu istekao mandat, gotovo da su prestale sve aktivnosti za mlade. U sklopu Uprave mladima se bave samo dvije osobe koje se trude da kvalitetno i kompletno obave posao, ali bez podrške Vlade to je gotovo nemoguće.Stoga, mora biti jasnija opredjeljenost Vlade da na strukturiran način brine o mladima.

Liberali su na Zakon o mladima djelovali amandmanski zahtijevajući izmjene koje će omogućiti šire slobode u djelovanju omladinskih organizacija i što manju zavisnost od Vlade koja mora biti samo koordinator omaldinskog rada a ne nikako glavni akter omladinske politike. Omladinsku politiku moraju sprovoditi omladinske organizacije i organizacije mladih.

Generalno mladi su usljed percepcije bezperspektivnosti bezidejni, bezinicijativni, bez motiva da rade i djelju drugačije. Postoji jasna želja mladih za drugačijim i slobodnijim društvenim djelovanjem, ali okruženje nameće ogroman strah. Pitanje kakve to posljedice ostavlja na preduzetnički duh mladih?

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me