• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Čestitka LP povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

cestitka dan nezavisnosti 16 9

Čestitamo Dan nezavisnosti Crne Gore i jubilej, deceniju obnove nezavisnosti, svim građanima i građankama Crne Gore i crnogorske dijaspore. Čestitamo ovaj praznik svima onima koji vjeruju u slobodnu, suverenu i srećnu Crnu Goru komotnu za sve ljude.

To je ona Crna Gora koju smo mi liberali, zajedno sa drugim građanima Crne Gore, sanjali prije gotovo tri decenije i čija je ideja trijumfovala 21. maja 2006. godine. Potvrdili smo da vrijedi boriti se za prave ideje i biti istrajan u težnji ka slobodi i sreći.

Deceniju za nama vrijedi analizirati. Crna Gora jeste postala respektabilan međunarodni faktor, pridružena članica NATO alijanse i sljedeća članica Evropske unije. Uspjeli smo da vratimo svoju državu u društvo iz kojeg je davno, silom, izgurana i poništavana. I ponosni smo na takva dostignića koja su potvrdila crnogorski duh. Ponosno smo i na duh građanske države koji u našo zajedničkoj kući suštinski i iskreni živi i opstaje.

Deceniju za nama obilježile su i brojne anomalije koje su teret crnogorskog društva. Liberali su svjesni takvih izazova i jasno ukazuju na njih. Crna Gora je bila žrtva ekonomske krize koja je potresla Evropu, građani su bili njene najveće žrtve. To je uticalo i na tempo izgradnje stabilnih institucija na kojima jedna država počiva ali i na stabilizaciju slobodnog tržišta i preduzetništva bez kojeg ne može biti snažnog ekonomskog razvoja. Raduje nas, međutim, uvjerenje da Crna Gora ima ljude spremne da se suoče sa ovakvim izazovima. Profesionalce, stručnjake i obrazovane, mlade ljude koji danas nemaju dilemu da li da se uključe u kreiranje javnih politika i usmjeravaju crnogorsko društvo. To je ključni dokaz da svako srećno društvo mora počivati upravo na obrazovanju, edukaciji i stalnom traganju za novim znanjima i vještinama.

Liberali su u godinama za nama, uspjeli da ugrade u temelje društva progresivne ideje, ideje slobode za svakog pojedinca. Bili smo uvijek bezrezervna podrška onima koji su ugroženi, bili smo kritičari onoga što prijeti slobodi društva i uvijek govorili ono što drugi možda nijesu smjeli. Crnu Goru moramo suočavati sa sopstvenim greškama i demistifikovati ono što opterećuje društvo godinama. Uvijek ćemo biti na takvom putu, zajedno sa građanima koji vjeruju u bogatije, srećnije i naprednije društvo i državu.

Da je vječna Crna Gora i njena sloboda!

Andrija Popović,

Predsjednik,

Liberalna partija Crne Gore


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me