• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Budva: Nećemo dozvoliti buđenje nacionalizma i rušenje kulturnih dobara

DSC 2712

Liberalna partija Budve oštro osuđuje anticivilizacijske pokušaje buđenja nacionalizma i mržnje kroz devastaciju kulturno istorijskog nasljeđa našeg grada i kršenje svih zakonskih i moralnih principa kroz manipulacije i neistine. Pozivamo zato državnog tužioca da preuzme svoju dužnost, kako mu i zakon nalaže, i po službenoj dužnosti procesuira one organizacije koji krše Ustav i zakon države uništavajući kulturno istorijska dobra pod društvenom zaštitom i devastirajući vrijednu budvansku baštinu koju su generacije naših porodica očuvale. Tužilaštvo se mora pozabaviti onim političkim i crkvenim organizacijama koji svojim manipulacijama i govorom mržnje dodatno jačaju atmosferu nacionalizma i agresije.

Šokirani smo orkestriranom manipulacijom različitih udruženja, matica, crkava i drugih koji na nedostojan način pokušavaju da uguraju sve Paštroviće i Budvane u svoje nacionalne šablone. Mi na to ne pristajemo. Kao ponosni Paštrović i Crnogorac građanskog i liberalnog duha, dužan sam da odbranim dostojanstvo svojih predaka ali i svih građana pred ovakvim sramnim nastrajima onih čije je mjesto na smetlištu istorije. Sjetiće se i moji dragi Paštrovići od čijih nasrtaja su tražili zaštitu 1423. godine i da ih je ista ta crkvena organizacija i njen lider Amfilohije Radović, i prije samo 20 godina ugurala i sramotne ratne sukobe sa susjednim Dubrovnikom.

Crkveno-politička organizacija, Srpska pravoslavna crkva, koja je registrovana u drugo državi a privređuje u Crnoj Gori, ne smije i neće urnisati ono što smo mi svi zajedni vjekovima gradili i što ostavljamo u nasljeđe novim generacijama kao dobro evropske kulture i baštine. Mi, svi zajedno, uvijek smo umjeli da se usagasimo i odbranimo svoje dostojanstvo i zavičaj. Posebno ne smije i neće u cilju svojih sitnih finansijkih i politikanskih interesa uzurpirati miran život i svakodnevnicu građana Budve koji su dovoljno štete viđeli od djelovanja takvih špekulanata.

Budvanski liberali pozivaju se na Ustav, zakone i očuvanje onoga što su kulturna dobra i istorijska baština ali i na toleranciju i građanski i mediteranski duh koji je uvijek krasio Budvu. Uvjereni smo da će svoj posao u hitnom postupku obaviti i nadležno tužilaštvo a da će građani, kao i uvijek do sada, umjeti da smjeste manipulatore i nacionaliste onamo đe im je i jedino mjesto, u zaborav prošlosti.

Blažo Rađenović,

predsjednik Odbora Liberalne partije Budva


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me