• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Država da pomogne porodice i korisnike Kakaricke gore

Liberalna partija zahtijeva da se država preko Ministarstva rada i socijalnog staranja ali i drugih državnih organa hitno, akroz budžet za 2015.godinu, uključi u finansiranje JU Kakaricka gora i na taj način skine ogroman teret sa leđa korisnika psihoaktivnih supstanci i njihovih porodica. Ta i tako opredijeljena sredstva će imati veliku društvenu opravdanost,za razliku od mnogih drugih, kazao je poslanik Andrija Popović u skupštinskoj raspravi.

Poslanik liberala Popović, u poslaničkom pitanju ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević, pitao je da li država planira finansijski da podrži Javnu ustanovu za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, koja je specijalizova za tretman bolesti zavisnosti a koja se finansira isključivo iz budžeta Glavnog grada Podgorice i sredstava porodica zavisnika a koriste je pacijenti iz čitave Crne Gore ali i inostranstva?

Odbor za zdravstvo,rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore nedavno je održao tematsku sjednicu u ovoj Javnoj ustanovi i mogu reći da sam impresioniran mogućnostima terapije u njoj, rekao je Popović. Ono što veoma brine jeste cijena tretmana koji iznosi 1000€, od čega 2/3 plaća Glavni grad-667E, a klijent,odnosno njihove porodice 1/3, odnosno 333€. Naravno, to je barem 50% više od 333€, jer porodice pacijentima moraju donijeti i stvari za ličnu upotrebu, što sve zajedno iznosi preko prosječnog LD u Crnoj Gori a to je finansijski za većinu , nemoguće izdržati.

Podsjećamo, Liberalna partija je u sklopu programskih zalaganja za smanjenje štete od psihoaktivnih supstanci u društvu, a povodom jubileja 10. godišnjice partije, sredstava predviđena za proslavu donirala kao pomoć porodicama i korisnicima centra na Kakarickoj gori, kao primjer društvene solidarnosti sa najugroženijima.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me