• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP predstavila Zakon o ličnom stečaju: Izbjegavamo stvaranje novih socijalnih slučajeva

Liberalna partija predstavila je danas na konferenciji za medije prijedlog Zakona o ličnom stečaju potrošača.

Predsjednik LP Andrija Popović kazao je da je Liberalna partija prva partija u jugoistošnoj Evropi koja je predložila ovakav Zakon. Sličan zakon su usvojile samo države članice EU, a iz regiona to su uradile Slovenija i Hrvatska. Globalni razvoj kreditne industrije rezultirao je znatnim porastom broja kreditno zaduženih građana. Rastu prezaduženosti građana doprinijela je i globalna ekonomska kriza zbog koje se povećala stopa nezaposlenosti istovremenosa smanjenjem životnog standarda građana Crne Gore i porastom cijena na tržištu, rekao je Popović.

Potrebno je imati na umu da je potrošač uvijek slabija strana u svakom pravnom odnosu te da ga kao građanina, u skladu sa odredbom člana 70 Ustava Crne Gore Zaštita potrošača, država štiti. Takođe, u članu 72 Ustava se kaže da porodica uživa posebnu zaštitu, što je od izuzetnog značaja kada je ukupna zaštita potrošača u pitanju, kazao je on.

Jovan Rabrenović, savjetnik predsjednika LP za ekonomiju kazao je da se uporednom praksom ovaj zakon pokazao vrlo korisnim u državama EU, a posebno zemljama članicama EU iz našeg regiona. On je naveo da Zakon predviđa čak i mogućnost potrošača da bude oslobođen od ostalih obaveza nakon perioda od 2 do 7 godina ukoliko potvrdi promjenu u načinu poslovanaj i ponašanju pri raspolaganju sredstvima te pokaže veću odgovornost. Ovo sve jeste važno za stabilizovanje ekonomije države ali i sigurnost porodice , posebno jer na ovaj način izbjegavamo otvaranje novih socijalnih slučajeva i problema u društvu.

Marija Čvorović, članica ekonomskog tima LP navela je da građani moraju imati mogućnost za novi početak i šansu u slučajevima kad nijesu na bilo koji način u mogućnosti izmiriti svoje obaveze. Ono što je važno jeste da će potrošač ostati zaštićen na primarnom nivou jer sredstava potrebna za osnovne životne troškove neće ulaziti u stečajnu masu. Na ovaj način zadovoljavamo obije strane i povjerilaca i potrošača.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me