• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Lokalni izbori, šansa za unaprjeđenje ekološke osviještenosti

Opštine su odlučujući nosioci privredne snage i društvenih integracija države, one su motori duhovno-kulturnog razvoja svake zajednice. Budućnost našeg društva u značajnoj mjeri zavisi od snage i potencijala gradova da konstruktivno učestvuju u kreiranju aktuelnih ekonomskih i privrednih transformacija. Liberali u sljedeće četiri godine žele doprinijeti urbanizovanju životne sredine i temeljitom obnavljanju gradske infrastrukture u Crnoj Gori, u opštinama u kojima smo ili ćemo biti, dio lokalne vlasti. Proaktivnim gradskim politikama i urbanizacijom opština želimo građankama i građanima gradova i opština u našoj zemlji vratiti dignitet i kvalitet života – njihovo pravo na grad.

Ekološka osvještenost je jedna od elementarnih pretpostavki za kvalitetno i zdravo življenje i sudbonosno određuje smjernice razvoja naše cjelokupne društvene zajednice. Očuvanje i pravilno iskorištavanje prirodnih resursa Crne Gore su garancija opstanka i naš najrespektivniji i najperspektivniji kapital. U svijetu globalnog ekonomskog preustrojavanja prouzrokovanog haotičnim i nekontrolisanim trošenjem, pojam održivog razvoja se nameće kao temeljni princip savremenog ekonomskog djelovanja. Planeta Zemlja je ipak premala za nekontrolisani rast i neograničeno iscrpljivanje njenih resursa. Liberalna partija će se u narednom periodu, naročito na potpuno zapostavljenom lokalnom nivou, konkretnim politikama i inicijativama truditi da promijeni svijest o važnosti očuvanja i zaštite životne sredine i tako nametnuti kao predvodnik zelene ideje u Crnoj Gori.

Projekte zaštite životne sredine u industriji i energetici finansirat će kompanije koje su vlasnici takvih postrojenja jer one ostvaruju profit iz iskorištavanja životne sredine. Obaveza takvih kompanija je da tehnološke procese modernizuju na način da imaju što manji negativni utjecaj na životnu sredinu. Praksa „zagađivač plaća“ prihvaćena je politika Evropske unije. Dosljednim sprovođenjem zakona i ekonomskih instrumenata sankcionisat će se svako kršenje odredaba zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Povećat će se naknade za izazvanu štetu po životnu sredinu, i uvesti posebne naknade za opasni otpad, uz  jačanje nadzora nad primjenom tih propisa. Samo tako se mogu spriječiti ekonomske, socijalne i kulturne erozije gradova, smanjiti zagađenosti kroz ekspanziju javnog prevoza i podići svijest građana o značaju ekologije i održivog razvoja.

Jedan od  prioriteta Liberaln partije će biti uvođenje najviših ekoloških standarda u svim segmentima lokalne zajednice - reciklaža otpada, uređenje parking prostora, smanjenje izduvnih gasova, poreske olakšice za nova vozila (elektro vozila, hibride, strožiji tehnički pregledi u pogledu izduvnih gasova sa isključivanjem iz saobraćaja kao efikasnom mjerom), izmještanje saobraćaja iz centralnih urbanih zona, renoviranje i izolovanje svih stambenih jedinica kako bi se optimalno uštedjela energija. Tražićemo da se spriječi rasprodaja, iznajmljivanje  i netransparentno koncesioniranje izvora pitke vode i njihovo proglašenje nedodirljivim javnim dobrom i brže uvođenje i razvoj kapaciteta proizvodnje i korištenja solarne energije. Naročito se mora obratiti pažnja na čišćenje rijeka i dolina i uspostavljanje sistema zaštite i održavanja izletišta, igrališta i parkova kao i zaštitu životinja.

Priprema lokalnih zajednica za intenzivan proces prilagođavanja postupcima vršenja komunalnih usluga u Evropskoj uniji  je doprinošenje procesu evroatlanskih  integracija Crne Gore. Posebno na lokalnim izborima, birači trebaju voditi računa da dominantno daju podršku političkim subjektima koji će voditi računa o zelenoj ideji, zaštiti životne sredine a zanemarujući instrumentalizovanu podjelu našeg društva, koja počiva na političkim i ostalim diobama.

Predsjednik  Liberalne partije

                 Andrija Popović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me