• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Napad na Cetinjane je napad na državu Crnu Goru

Liberali su sa gnušanjem i zgražavanjem primili vijest da su opet Crnogorci napadnuti u svojoj državi, u Crnoj Gori! Stoga, najoštrije osuđujujemo vandalski i divljački napad na grupu Cetinjana, koji se dogodio na izlazu iz Podgorice. Nevjerovatno zvuči činjenica da se napadaju crnogorski građani u Crnoj Gori, zbog crnogorske zastave i crnogorskih obilježja. Ovaj kukavički napad grupe nasilnika ni po čemu se ne razlikuje od brojnih napada tokom devedesatih godina prošlog vijeka, kada su Crnogorci, a posebno oni koji su bili sa Cetinja, prebijani i šikanirani na svakom koraku, samo zato što su časno od srca ljubili svoju jedinu domovini i bili joj odani. Prošle su devedesete, prošli su ratovi, ali mržnja prema svemu što je crnogorsko je ostala da u nekim krugovima i glavama nekih pojedinaca stvara nove sukobe i podjele. Prosto nevjerovatno djeluje činjenica da se huliganski i bezočno napadaju mladići koji bezrezervno navijaju za svoju reprezentaciju i prate je đe god ona nastupala. Nijesu riješena identitetska pitanja, himna se izvodi do pola, državna zastava se ističe samo kada se to mora, crnogorski jezik i Crnogorska pravoslavna crkva faktički skoro da i ne postoje, i to sve zato jer se neki stide istorije i htjeli bi da je obllikuju prema svojim potrebama. Država i njeni najviši funkcioneri nemaju nikakvog osjećaja da ovako rastakanje duhovnih institucija i stožera Crne Gore vodi njenom rušenju kao države, bez obzira na sve referendume i članstva u međunarodnim organizacijama. Nema ulaska u EU bez riješenih nagomilanih pitanja i potpunog funkcionisanja pravne države, koja će biti jednaka za sve građane, a kriminalce, nasilnike i batinaše će kažnjavati i prema njima primjenjivati sve raspoložive pravne mehanizme.

Pozivamo ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, da se aktivno uključi u riješavanje ovog bezumnog napada i otkrivanje napadača na časne i čestite Crnogorce, jer je to radio i u nekim mnogo benignijim slučajevima. On, kao i partija kojoj pripada, imaju posebnu moralnu obavezu da dokažu da nijesu samo deklarativni zagovornici ljudskih prava i sloboda, već da će se aktivno uključiti u njihovo jačanje. Pozivamo državnog tužioca Crne Gore da preispita odluku da se ovakvo djelo napada kvalifikuje kao prekršaj, a ne kao krivično djelo. Zar su gospodine tužioče, napadi iz vjerskih i nacinalističkih pobuda, ponovljeni prema istim žrtvama, vjerovatno od istih izvršica, samo prekršaj, a ne krivično djelo.

Dokle će se lojalni građani Crne Gore, a posebno oni koji su iz „istorijske i duhovne kolijevke“ Cetinja, osjećati kao građani bez prava i perspektive kojih se sjete samo kad trebaju porez da plate ili kad im treba isključiti struju i vodu.

Gospodo upamtite da je svaki taj udarac koji su, ovi čestiti mladići dobili i svaka modrica na njihovom tijelu i svaka kap prolivene krvi, zapravo udarac državi Crnoj Gori i njenim institucijama koje dozvoljajvaju ovakovo bestijalno ponašanje i kvalifikuju napade noževima, šipkama i kamenicama kao prekršajno, a ne krivično djelo.

 Potpredsjednik  Liberalne partije Crne Gore

Zdravko Šoć


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me