• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Udari na temelje države i pravnog poretka

Vlada Crne Gore i Predśednik države Filip Vujanović,  koji će predśedavati Počasnim odborom za svečano osvještanje Hrama Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, ponovo pokazuju demokratsku nedozrelost i u temelje urušavaju Ustav Crne Gore i pravni poredak države, dovodeći na taj način u opasnost njen suverenitet i sigurnost svih građana/ki.

Ustavom, najvišim pravnim aktom države Crne Gore, članom 14. jasno je propisan sekularni princip, da su sve vjerske zajednice slobodne i ravnopravne u svojim obredima te da su “vjerske zajednice odvojene od države.” Crna Gora počiva na takvom svetom principu još od 1852. godine kada je Danilo Petrović Njegoš proglašen za knjaza, a država u potpunosti odvojena od crkve i njenih poslova.

Pitamo se dakle, čemu služi onda Ustav i zakoni?  Da li se građanin/ka Crne Gore može ośećati sigurno i udobno u tako “fleksibilnom” pravnom sistemu? Pitamo se da li su važniji interesi vjerskih organizacija sa śedištem izvan Crne Gore, sa upitnim pravnim legitimitetom, koje se finansijski debelo potpomažu ili interesi naših građana/ki u ovom ekonomski i socijalno posebno teškom trenutku?

Ništa mi liberali nemamo protiv svečanog osvještanja Hrama SPC u Podgorici, čak naprotiv, ali imamo protiv toga da to bude crnogorski državni projekat.

Ovakvim odlukama i činjenjem, državni vrh samo degradira i unazađuje demokratsku tradiciju Crne Gore, vraćajući nas u srednjovjekovnu tamu koja odiše zlim duhom koji nas je mnogo koštao u decenijama koje su za nama, a mi liberali uvijek smo bili oštri, hrabri i jasni kritičari svih društvenih i političkih anomalija i uvijek ćemo biti svjetionik sveopšteg napretka Crne Gore.

 

                                                             Predśednik

                                                            Andrija Popović


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me