• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Pojava slika ratnih zločinaca u Starom Baru provokacija za koju se mora odgovarati, na potezu tužilaštvo

Bar je grad koji vjekovima živi jednim dahom, bez obzira na sve različitosti, i koji je u svakom vremenu odolio mržnji i pokušajima podjele njegovih ljudi po naciji, vjeri ili bilo kojoj osnovi. Bar pripada svakom, osim onima koji žele da šire mržnju i smutnju, za takve ideje i pojedince ovđe nema i ne može biti mjesta.

Pojava majica sa slikama osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Draža Mihailovića, i to ni manje ni više, nego u srcu Starog Bara, mora biti i biće sankcionisana i neće joj biti mjesta u Baru. Ovo je samo nesrećna ilustracija pogubne svađalačke politike mržnje koja posljednjih par godina pokušava da se nametne u Crnoj Gori i u Baru pa se nažalost i danas moramo baviti temema koje smo vjerovali da su davno prevaziđene. Kakva se šalje poruka, osim uznemirenim komšijama, i svima koji posjećuju jednu od najprometnijih turističkih destinacija u Baru i dočekuju ih ovakve slike i kakav utisak nose o našem gradu?

Stari Bar

Valjda je sada svakome jasno zašto je Crna Gora trebala i morala da podrži Rezoluciju o danu sjećanja na genocid u Srebrenici i da raskrsti sa ovakvim pojavama u društvu koje slave zločince koji su zaslužni za smrt hiljada i hiljada naših komšija, nevinih ljudi, samo zbog imena i prezimena. Kada nekom već ne smeta obraz i usuđuje se da gura prst u oko sugrađanima u Baru, zakon ne smije ostati slijep na takve provokacije.  

Javno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i širenje nacionalne i vjerske mržnje krivično je djelo za koje neko mora da odgovara i prema odredbama Krivičnog zakonika i prema svim međunarodnim regulama čiji je Crna Gora potpisnik, pa očekujemo i od tužilaštva reakciju po službenoj dužnosti ili ćemo biti prinuđeni da reagujemo kao predstavnici građana u Skupštini Opštine.

Nakon silnih čestitki za dobijanje IBAR-a i put prema EU, samo par dana kasnije svjedočimo ovakvim pojavama, pa očekujemo od političkih subjekata da konkretnim potezima pokažu da baštine evropske vrijednosti i vladavinu prava u Crnoj Gori te jasno i nedvosmisleno osude ovakvo ponašanje u Baru, prije svega politički subjekti na lokalnom nivou ali i oni u Vladi Crne Gore.

 

Ammar Borančić,

Odbornik Liberalne partije u Skupštini Opštine Bar 

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me