• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Opasne igre Milana Kneževića, koji prijateljski bugarski narod vrijeđa na TV Happy

Razmahao se Knežević od kada se vratio iz Beograda tačnije od diktatora Vučića i pjevačice Karleuše. Dali su mu snagu da otvoreno na TV “Prva” ucjenjuje i prijeti premijeru Spajiću uslovljavajući njegovu podršku Vladi ako ne bi bilo rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Iako taj termin nikad niko nije potvrdio u svijetu, čak i Vučić je odbio da taj zločin nazove genocidom misleći na interese Srbije. 

Ovi ,,naši" upravo pod njegovom palicom hoće pošto poto da zakoče ulazak CG u EU. O tome sam u više navrata upozoravala Spajića i Vladu ali i crnogorsku opoziciju u Skupštinu CG. Najavila sam tada da je Vučić odavno dao directive ovim domaćim potuđenicima da krenu sa “balvan revolucijom” kao što je to rađeno 90ih godina u Hrvatskoj.

Kaže jasno i prijeteći “strašni” Knežević, kada se usvoji ova rezolucija o Jasenovcu odmah ćemo tražiti promjenu Ustava po pitanju srpskog jezika, zastave trobojke , dvojnog državljanstva sa Srbijom. A sve ovo ne bi bilo sporno da nije Knežević “strašni” najavio neki neustavni put po nekojj drugoj mogućnosti od propisanog Ustava Crne Gore. E to Kneževiću neće moći, garantujem ti, pa da si “Hogar strašni”.

Podsjećam javnost da je prošle godine nešto slično rekao javnosti predsjednik dijela građana Jakov Milatović, pa obojicu upozoravam da ne vrše destabilizaciju Crne Gore, već im sugerišem da ne talasaju i dovode građane u još težu situaciju, mada je ionako vrlo teška, pa da svoje izvršioce obuzdaju i da ne idu stopama onih koji su 1918. godine zbrisali Crnu Goru sa mape Evrope i svijeta, zbrisali crnogorski narod i crnogorsku pravoslavnu crkvu. Huškanjem od strane Crkve Srbije i velikosrbina Vuksanovića da se nasrće i ruši ponovno spomenik crnogorskom velikom vojvodi Mirku Pertroviću, kao što su to uradili nesrećnici poslije takozvane podgoričke skupštine na čelu sa potpredsjednikom te skupštine Savom Fatićem, mogu samo izazvati veliko zlo. Hoće Mirkov spomenik da ruše, a on spašavao mošti Svetog Vasilija ostroškog i sami manastir Ostrog.

Ko to zaboravlja zaboravio je ono u šta vjeruje!

Sva ova dešavanja koja su počela početkom prošle godine, a sada su intezivirana govore da je Vučić odlučio da destabilizuje Crne Gor i BIH, a time i čitavi Balkan.

Nije problem podnositi različite inicijative ali one moraju biti u skladu sa datom procedurom, Ustavom i zakonima Crne Gore. Sve drugo ulazi u namjernu destabilizaciju Crne Gore koja može imati nesagledive poljedice po sve nas, pa podsjećam:

Član 157 Ustava CG

Promjena članova 1, 2, 3, 4, 12, 13, 15, 45 i 157 konačna je ako se na državnom referendumu za promjenu izjasni najmanje tri petine svih birača. 

A to znači, da je propisano odredbama člana 157 Ustava da se promjena članova koji se tiču suverenosti, teritorije i državnih simbola Crne Gore mora potvrditi državnim referendumom na kojem za promjenu mora glasati najmanje tri petine birača, odnosno 60 odsto građana koji imaju pravo glasa. Dakle, za promjenu članova Ustava koji propisuju suverenost, teritoriju, državne simbole, ali i državljanstvo, jezik i pismo, zastavu, potrebno je da glasa 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu, shodno članu 156 Ustava, dok je takva odluka/akt o promjeni Ustava konačna ako bude potvrđena od 3/5 svih birača, shodno članu 157 Ustava.

Sve drugo što zamišlja i predlaže Milan Knežević “srašni” bi bilo opasno i bilo bi kvalifikovano kao pokušaj naslne promjene ustavnog poretka Crne Grna, a inače Kneževiću se i danas sudi za pokušaj terorizma. Iako je Ustavom definisano da je Crna Gora sekularna država i da se Crkva Srbije ne može i ne smije miješati u državna pitanja, ipak oni to rade u kontinuitetu već dugi niz godina pa ih Milan Knežević “srašni” poziva na političke litije i zato je obaveza državnih organa da reaguju i krivično proceuiraju Kneževića na pozivanje nemira uz pomoć Crkve Srbije i za pokušaj mijenjanja Ustava CG po nekakvom njegovom skraćenom postupku. 

Što se tiče same Crkve Srbije koja je označena kao militantna i huškačka crkva, podjećam na izjavu Mihaela Rota, citat iz Pobjede:

 “Šef spoljno političkog odbora Bundestaga Mihael Rot upozorava da savez sa predsjednikom Srbije Vučićem, može potkopati evropski put Crne Gore i da je saglasan sa ocjenom Evropskog parlamenta da Srpska pravoslavna crkva djeluje kao kanal ruskog uticaja i da ona predstavlja prijetnju evropskim integracijama Crne Gore…Zabrinjavajuće je kada su crnogorski političari u bliskim vezama sa liderom koji se pokazao kao nepouzdan partner za EU i region”.

Upozoravam premijera Spajića da stameno i odlučno odbije ove napade i da odgovori onako kako to basta svakom Crnogorcu. U protivnom neka podnese ostavku i da se raspišu novi izbori koje bi bili najbolje rješenje ako već nemate hrabrosti, znanja i petlje da vodite Crnu Goru u EU, jer prihvatanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu je pravni i drugi nonses. Nemojte zabijati prst u oko našim prijateljima, koji su nam puno pomogli oko usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU.

Ako bi trebalo pričati o genocidu onda bi to trebalo učiniti po pitanju zločina - genocida nad crnogorskim narodom 1918. do 1926. koje sam u mom reagovanju od 17.04.2024. inicirala. Ponavljanje neistina da je bilo kada srpski narod ugrožen, što apsolutno nije tačno, samo građani pogledajte navodne samozvane lidere tog naroda u CG kakav im je imovinski karton, pa će svakome biti jasno o kakvoj podmetačini je riječ. Oni na taj način profitiraju i zato im srpski narod okeće leđa, a to pokazuju izbori u Budvi i Andrijevici noćas i sad bi da trguju sa onima koji su o njima sve loše rekli. Ponovo pozivam KVINTU da odlučno reaguju i upozore ove subjekte da ne rade ovo što rade, kao što je ambasador SAD-a u BiH upozorio Dodika.

 

Jelena Marković,

Potpredsjednica Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me