• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP odala poštu žrtvama deportacije u Herceg Novog, izgraditi spomenik i kulturu sjećanja

Delegacija Liberalne partije je na platou Odjeljenja bezbjednosti Herceg-Novi i ove godine odala poštu žrtvama zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Zločin je od strane MUP Crne Gore izvršen 1992. godine, a komemoraciju su kao i prethodnih godina organizovale NVO HRA, CGO i ANIMA. Predsjednik LP Vatroslav Belan i generalni sekretar Esad Šainović položil su cvijeće u znak sjećanja. 

Duboko verujemo da ne možemo govoriti o suočavanju sa prošlošću ukoliko se i sami ne suočimo sa zločinima koji su počinjeni na našoj teritoriji i od strane organa Crne Gore. Usvajanjem Rezolucije UN o Srebrenici Crna Gora pokazala je da je spremna da bude dio procesa suočavanja sa prošlošću i to nas obavezuje na priznanje da je tadašnja Crna Gora izručila bošnjačke civile, izbjeglice, zločinačkoj politici presuđenih ratnih zločinaca Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koji su ih pogubili. 

Da nismo dovoljno radili na suočavanju sa našim grijesima govori i porazna statistika koju je objavila NVO HRA, da samo 33% građana Herceg Novog podržava podizanje spomenika žrtvama deportacije u ovom gradu, dok čak 36% ispitanih ne zna ništa o ovom događaju. Nismo izgradili kulturu sjećanja, nismo dovoljno radili na obrazovanju i edukaciji novih generacija, kako se zločini više nikada ne bi ponovili. 

Zato pružamo punu podršku izgradnji spomen obilježja u znak sjećanja na stradale civile ove deportacije i sramnu epizodu u istoriji naše države. Takođe i obrazovni sistem mora jasno istaknuti ovake događaje i obrazovati nove generacije kakve su posljedice politika zla koje se više nikada ne smiju ponoviti. 

 

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me