• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Forum žena LP: Stamatović mizoginim stavovima obezvrijedio akademsko zvanje

Forum žena Liberalne partije Crne Gore oštro osuđuje mizogini komentar profesora dr Aleksandra Stamatovića, docenta na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, izrečen tokom gostovanja na TV Adria u emisiji "Neki to vole vruće" sa Irenom Tatar. Smatramo da je profesor ne samo ponizio ženu svojim neprimjerenim komentarom, već i uništio ugled akademske struke i obezvrijedio akademsko zvanje koje nosi.

Posebno je porazna činjenica da se novinarstvo u ovom slučaju nije sjetilo etičkog kodeksa, čime je dodatno urušeno povjerenje u ovu profesiju. Novinarka je dopustila da profesor slobodno komentariše, ali umjesto da reaguje na pravi način, njen smijeh je pokazao nedostatak profesionalizma. Očekivali smo da će novinarka demonstrirati da je novinarstvo iznad prosječnosti, s obzirom na dugu tradiciju i visoke standarde koje su postavili nekada pioniri novinarstva poput Dušanke Šundić i Radojke Lačević.

Forum žena Liberalne partije Crne Gore snažno osuđuje svaki sadržaj koji degradira društvo u cjelini. Novinarstvo je oblik književnosti, a od njegovih predstavnika očekujemo visoke etičke i profesionalne standarde u reakcijama i izražavanju.

Pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata i očuvala čast i dostojanstvo kako akademske zajednice, tako i novinarske profesije.

Forum žena Liberalne partije Crne Gore

Predsjednica 

mr Slavica Adžić


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me