• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Marković: Otvoreno pismo parlamentarnoj opoziciji i međunarodnoj zajednici

Glavni razlog donošenja rezolucije o genocidu u Jasenovcu u je da Crnu Goru spriječe da postane punopravan činilac EU. Svrha Rezolucije je upravo prisustvo Varheljija, produžene ruke Orbana i Vučića u Kotoru i to je samo da ohrabre sve njih iz vlasti, prije svih Milojka Spajića, da sprovedu svoj naum u djelo jer Mandić je direktna produžena ruka Vučića i to svi ambasadori zemalja EU znaju, pitanje je samo zašto se o tome ćuti?

Čitav svijet zna ko je posljednji diktator na Balkanu, a to je Vučić i umjesto da ga spriječe u ovom cilju stvaranja velike Srbije, on ima ili direktnu podršku od Varheljija i Eskobara kao i ambasadora SAD-a u Beogradu Hila, jednako kao i Putina.

Dobro svijet zna šta se dešavalo 1990. g. sa Miloševićem, šešeljevskom i vučićevskom politikom koju neki žele da zaborave. Žmure da je Vučić učesnik te i takve politike i da upravo on želi da se sakrije iza srpskog naroda govoreći da je srpski narod genocidan što nije tačno, jer ni jedan narod nije genocidan ali jeste velikosrpska, klerofašistička, četnička ideologija i politika političke elite vrha Srbije i naravno to je jasno našim prijateljima u EU i SAD ali iz nekog razloga to ne spominju, zašto?

Da li će oni odigrati ulogu kao 1919.g. na mirovnoj koferenciji u Parizu, đe su jednu saveznicu, Crnu Goru, zbrisali sa mape Evrope i svijeta.

Ova vlast treba da se podseti šta sa dešavalo sa Vukovarom, Sarajevom, Dubrovnikom, agresijom '90 na Hrvatsku i BIH? Sta će sa tim događajima? Kako će ih pravno uobličiti ili će kao što to uvijek rade - biti nosioci prećutkivanja svakog zla koje su činili drugim narodima sa ovih prostora!? Nema naroda na koji nijesu ,,krenuli” i stravične zločine izvršili! Oni koji to žele da prećute i zamaskiraju, a ovđe su u ulozi blago rečeno amatera ili beogradskih podanika! Moram naglasiti i da se ovim duboko miješaju u unutrašnja pitanja nama susjedne prijateljske države Hrvatske.

Ovom rezolucijom o genocidu u Jasenovcu zadiru u pravnu ,,nenadležnost” da se o tim istorijskim pitanjima koja niko ne dovodi u pitanje, bave na zakonodavnom nivou, u našoj državi! I zato su sa pravom dobili protestnu notu od Hrvatske. Umjesto da se bave i jedinstveno osude sve zločine na tlu naše države Crne Gore počevši od 1918, oni žele da ovom podmuklom formulacijom, kakva i doliči predlagačima rezolucije, zamaskiraju i izbjegnu posebnu osudu u vidu Rezolucije, zvjerskog zločina srpske vojske i vlasti tadašnje Srbije nad crnogorskim narodom 1918, jer cilj tadašnje Vlade i Pašića je bio okupacija i uništenje crnogorskog naroda i da ostatak naroda pod pritiskom asimiluju u Srbe, ato nažalost traje do današnjih dana i vidimo da su jasno krenuli kako te kobne 1918.g tako i sada to rade na jedan podmukli i prevaran način oduzimajući nam kulturna i sakrealna dobra, prisvajajući crnogorsku istoriju i falsifikujući istorijske artefakte, a to u prevodu znači vrše kulturni genocid nad crnogorskim narodom, a kada to glavno pitanje za njih završe preći će i na druge narode, to istorija jasno pokazuje.

Znači, oni znaju da oružjem i otvorenim sukobom neće postići svoj cilj, a da se NATO ne umiješa, i zato pribjegli su drugoj strategiji, ne više oružju već još težem- kulturocid nad crnogorskim narodom uzimajući nam i prisvajajući crnogorsku istoriju i kulturu i crnogorske sakralne objekte i groblja naših predaka. Sve u cilju da Crne Gore i crnogorskog naroda nestane. Na veliku žalost velike sile su svjedok ovih jasnih namjera i svjedok napada na Crnu Goru, kako obavještajno tako i medijski uz svestranu pomoć onih koji su bili protiv suverenosti i nezavisnosti Crne Gor 2006.g. koji se nikad nijesu pomirili sa tim i koji su na usluzi retnogradnoj i diktatorskoj politici Vučića do te mjere, da je to degutantno i da to vide naši međunarodni prijatelji i oni o tome ćute, i na taj način podržavaju ovu ratnohuškačku politiku Vučića, Dodika, Vulina, Vučevića, Mandića, najštetnijeg Abazovića, kao i veoma veliku opasnu ulogu Crkve Srbije sa Porfirijem i Joanikijem koji svojim zapaljivim govorima podstiču sukobe na Balkanu.

Svi oni predstavnici i ambasadori drugih država koji su svojim djelovanjem išli na ruku Srbiji i Rusiji treba da odgovaraju za ovakvo stanje, ne samo u Crnoj Gori već loše stanje svih država Zapadnog Balkana. 

Zarad podsjećanja javnosti ističem da je Evropski parlament zatražio od Evropske komisije da se djelovanje Varheljija prema Vučiću ispita zbog odnosa koji mu je bio uslužni prema predsjedniku Srbije. Svojim djelovanjem izazvao je probleme na čitavom balkanu podržavajući otvoreno politiku Vučića i ovaj samit u Kotoru i prisustvo je potvrda rdtrogradnog djelovanja na prostoru balkana. U tome svemu je jedina dobra stvar što tako štetnom komesaru EK brzo ističe mandat! Zbog takvog ponašanja imamo srpskog i ruskog ambasadora koji kreiraju sadašnju politiku u Skupštini i Vladi Crne Gore. Tako združeni učestvuju u ponovnom zločinu i genocidu nad Crnom Gorom crnogorskim narodom i Crnogorskom crkvom kao što su to radili 1919.g konferencijom mira u Parizu.

Ovim otvorenim pismom još jednom ću iako sam više puta do sad apelovala, danas zatražiti od parlamentarne opozicije i predstavnika partija manje zastupljenih naroda da ne budu učesnici u donošenju rezolucija koje nas odaljavaju od članstva u EU. Da svi zajednički ne daju legitimitet četničkom vojvodi u njegovom naumu gore u pismu detaljno navedenom i da me ovog puta shvate i napuste anticrnogorski i anti-antifašistički Parlament!

Voren Vitni, priznati američki arhitekta napisao je 1922. u Parizu da je u CG izvršen zločin:

,,Ako puštimo Srbiju i njene saučesnike da konačno dotuku ranjenu suverenost Crne Gore, mi jačamo svaku ruku koja udara na bezbijednost svijeta. Ako dopuštimo da balkanska laž prođe kao istina, potkopaćemo temelje sopstvene slobode.To ne može biti! Kraj još nije došao. Još ima daha u zemlji na umoru i možemo je spasiti.Crna Gora se mora obnoviti!"

Zbog svega jasno, decidno i argumentovano navedenog u mom otvorenom pismu zahtijevam od opozicije odnosno od bar jedne poslanice ili poslanika koliko je dovoljno da inicira crnogorskom parlamentu usvajanje Rezolucije o zločinu 1918. godine nad crnogorskom državom, crkvom i narodom.

 

Jelena Marković

Potpredsjednica Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me