• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Inspekcijske kontrole usmjeriti i na neregistrovane firme

Liberali podržavaju napore koje inspekcijiski organi ulažu na kontroli poslovanja objekata na crnogorskom primorju i smatramo da kontrole moraju biti tokom cijele godine u svim gradovima Crne Gore, bez izuzetaka i selekcije. Svjedoci smo da se kontrola u pojedinim ugostiteljskim i prodajnim objektima, hotelima i apartmanima vrši svakodnevno, a da u se na drugoj strani inspekcijski organi slabo ili skoro ni malo ne interesuju za objekte koji nijesu ništa manje interesantni sa stanovišta poslova koje obavljaju.

 Ovakvo stanje je posebno  naglašeno kada su u pitanju objekti čiji su vlasnici ili zakupci osobe iz susjednih zemalja, a naročito oni koji samo sezonski rade navedene poslove, ne brinući za kontrole i kazne koje mogu da dobiju, jer se po završetku sezone vraćaju u svoje zemlje. Takođe, veliki broj nelegalnih prodavaca svega i svačega je opsadirao primorske opštine, ne dajući šansu da pošteno rade i zarade oni koji legalno rade i plaćaju poreze od kojih se budzet Crne Gore i puni, a koji ujedno i upošljavaju  domicilno stanovništvo. Vlasnici malih ugostiteljskih preduzeća koji upošljavaju dvadesetak radnika dnevno imaju četiri kontrole i njihovi uposlenici moraju potrošiti par sati na prikazivanje svih dokumenata koji se traže na uvid, a oni čiji su ljetnji poslovi samo u prolazu i koji već sa dolaskom septembra napuštaju primorje ne moraju da brinu takvu brigu.

Liberali pozivaju inspekcijske organe da svoju pažnju usmjere na nelegalno poslovanje i neregistrovane firme koje rade u svim primorskim gradovima i od kojih se ne naplaćuje niti jedan cent po osnovu poreza. Ovakav vid nelegalnog rada država treba najstožije da sankcioniše, a vlasnicima - takvih objekata, mora biti zabranjeno da se na području Crne Gore više bave bilo kojom djelatnosti. To što su državljani drugih država ne smije biti alibi da se protiv njih ne povede odlučna akcija kojom će se, između ostalog, dati doprinos očuvanju ekonomske supstance Crne Gore. Ako se ovakvim pojavama, sezonskog posla mimo regularnih tokova i odnošenja prihoda iz Crne Gore, ne stane na put deficiti u budžetu biće sve veći, a prihodi sve manji.

Zaštitimo svoju privredu, jer od nje živimo, zaštitimo privrednike koji čestito rade svoj posao i ulažu u Crnu Goru.

 

Mr Jovo Rabrenović i

Mr Jovan Rabrenović

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me