• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Susret predsjednika Crnogorske partije i Liberalne partije

lp-cgpsU Podgorici u prostorijama Liberalne partije, u četvrtak – 25.7.2013. održan je sastanak između rukovodstva Liberalne partije Crne Gore i Crnogorske partije iz Srbije. Ove dvije partije su u oktobru 2011. godine potpisale Deklaraciju o razumijevanju i saradnji i ovaj susret je dio intezivne saradnje dvije prijateljske i programski slčne partije.

Predsjednik Liberalne partije – Andrija Popović i predsjednik Crnogorske partije – Nenad Stevović su razgovarali o rezultatima dosadašnje i unapređenju budeće saradnje.  Andrija Popović je posebno naglasio angažovanje Liberalne partije i davanje doprinosa, kako bi država Crna Gora institucionalno regulisala i podigla  na veći nivo odnose sa svojim iseljeništvom i posebno imajući u vidu, da su svi relevantni istraživači crnogorske dijaspore saglasni da van Crne Gore - rasuta po svim meridijanima “živi još jedna Crna Gora”.

Liberalna partija prepoznaje Crnogorsku partiju kao najorganizovaniju političku organizaciju u crnogorskom iseljeništvu i kao stožera i nezaobilaznog faktora sa kojim zvanična Crna Gora treba da ima intezivnu komunikaciju u cilju rješavanja statusa crnogorske zajednice u Srbiji.

Takođe, Liberalna partija je izrazila zabrinutost zbog procesa koji prepoznaje kao hiperprodukciju udruženja sa crnogorskim prefiksom, a imaju po nekoliko članova, jer to unosi konfuziju u crnogorskoj zajednici u Srbiji. Očiti primjer je u opštini Vrbas gdje su udruženja sa crnogorskim prefiksom, u pisanoj formi, apelovala kod predsjednika opštine da ne uvaži legitiman zahtjev Crnogorskle partije i uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu iako su za to ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi.

Predsjednik Crnogorske partije – Nenad Stevović je čestitao Liberalnoj partiji uspjeh na prošlogodišnjim parlamentarnim i opštinskim izborima i činjenicu da se preko Liberalne partije u parlamentari život Crne Gore vratio duh I ideja liberalizma koji su potrebni svakom naprednom demokratskom društvu. Takođe, Crnogorska partija daje podršku Liberalnoj partiji u njihovim političkim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenja odnosa države Crne Gore sa svojim iseljeništvom. Stevović je naglasio da očekuje da će zvanična Podgorica u vremenima koje dolaze, više pažnje posvetiti rješavanju problema Crnogoraca u Srbiji.

 

Potparol LPCG

Zdravko Šoć


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me