• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić: Ekonomija se spektakularno urušava a Vlada je relaksirana, fali nam najmanje 30 miliona

 

Crnogorske finansije na samoj su ivici ambisa, ekonomija se, rječnikom premijera, spektakularno urušava dok je Vlada relaksirana i uredno nastavlja da obmanjuje građane. Ne treba biti mnogo pametan pa iz javno dostupnih podataka vidjeti da u ovom trenutku, od stvarnih prihoda a bez jednokratnih donacija, Budžetu države fali najmanje 30 miliona eura.

Radi jasnijeg razumijevanja stanja i demisfikacije Vladinih manipulacija građani zaslužuju da znaju sljedeće. Vlada nam je u maju predstavila kao suficit, odnosno višak u Budžetu, iznos od 110 miliona eura. Međutim, ako sagledamo strukturu prihoda stvari ne stoje baš tako. Naime, jednokratne donacije za pomoć domaćinstvima od EU u ovom periodu iznose 30 miliona eura, zatim, prihodi od ekonomskom državljanstva bili su u visini od oko 50 miliona eura, dok je 60 miliona eura iznos neiskorištenih sredstava iz kapitalnog Budžeta koje je trebalo uložiti u razvoj a nijesu uložena. Ova sredstva zbirno iznose 140 miliona eura, i eto formule odakle spektakularni višak u Budžetu. Ako imamo u vidu da će se program ekonomskog državljanstva ukinuti po najavama Vlade, te da se sredstva iz kapitalnog Budžeta moraju iskoristiti za investicije, a da pomoći koja je jednokratna od EU više neće biti, dolazimo upravo do rezultata da realnih sredstva nemamo već bi nam bez navedenog u ovom trenutku falilo 30 miliona eura. Toliko o efikasnom radu relaksirane Vlade i spektaklu koji je više debakl nego spektakl.

Ovdje treba naglasiti još jedan važan indikator u svemu, a to je priliv od 100.000 stranaca na privremenom radu i boravku, dominantno iz Ukrajine, Rusije i Turske, koji su značajno povećali potrošnju, a samim tim i prihode države, kao i stopu inflacije koja je trenutno, fiktivno povećala prihode države. Uprkos svemu tome već na početku godine Vlada nas je morala zadužiti jos 100 miliona eura po šokantnim kamatnim stopama.

Kad na sve ovo dodamo dug od 2.6 milijardi eura koji ubrzo stiže na naplatu, pitam se ko može biti zadovoljan ovakvim rezultatima, osim Vlade kojoj je jedini cilj, očigledno, potpuni slom crnogorske ekonomije i javnih finansija, sa parolom "poslije nas-potop".

Ammar Borančić,

Potpredsjednik Liberalne partije 

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me