• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ljumović o izmjenama PUP: Podgorici potrebna prvo bolnica, dom zdravlja i škola a hramovi neka sačekaju

Predloženim Izmjenama i  dopunama Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorica, predviđena je izgradnja 7 vjerskih objekata SPC-a na različitim lokacijama u Glavnom gradu Podgorica, u još uvijek po  Ustavu,  sekularnoj Crnoj Gori. Za SPC dozvola za  7, a za Crnogorsku pravoslavnu crkvu  je stopiran i blokiran,  i taj jedan u ranijem sazivu  gradskog parlamenta dodijeljeni plac. 

Legitimno je graditi vjerske objekte, to je pravo i potreba crkve i vjernika. Tako je u Kraljevini Crnoj Gori uz pomoć države napravljeno mnogo seoskih crkava širom zemlje. Problem je što se u međuvremenu državno/crkvenim manevrima to nasljeđe,  koje su gradili naši preci daje u vlasništvo SPC-u, što se aminuje i spornim članovima ugovora te vjerske organizacije sa centralnom u Beogradu i države Crne Gore, koja ne haje za svoju baštinu niti tradiciju koju su gradila crnogorska bratstva i plemena.

Kad na to dodate graditeljsku ofanzivu i poklapanje prostora po principu gdje god nađeš zgodan plac ti strateški sagradi crkvu uz podršku novih vlasti, čiji konstituenti političku moć deriviraju iz skuta SPC, onda je naša država Crna Gora u velikom problemu.

Vjera je jedno,  a politička ekspanzija po srednjojekovnim šablonima s ciljem uticaja na svijest, kulturu i nacionalni osjećaj nešto sasvim drugo.

I to u zemlji koja odvaja milione za vjerske škole, a kad treba nema grijanja u školama, ili fali škola koje treba zagrijati. Ili se, možda problem kapaciteta vaspitno-obrazovnih ustanova nastoji riješiti preusmjeravanjem đaka pred oltare, vjerske škole i hramove.

Tim tempom za 30 godina biće da nam je crkva zbilja postala postament školstva. Onda zbogom građanskoj državi, ili državi uopšte.

Zbog velike naseljenosti, City kvartu su potrebni dom zdravlja,  vrtić i osnovna škola, a hram  je mogao sačekati zadovoljenje potrebe najmladjih za dječjom njegom i obrazovanjem.

Kada je već, Glavni grad Podgorica široke ruke, a pošto smo braća u Hristu , trebalo je jedan plac dodijeliti i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, zar ne?

Aleksandar Ljumović, potpredsjednik LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me