• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

ALDE konferencija: EU perspektiva nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori dovedena u pitanje

Konferencija pod pokroviteljstvom ALDE alijanse liberala Evrope održana je u Podgorici. U okviru konferencije održana je panel diskusija na temu evropske perspektive regiona, sa posebnim osvrtom na EU perspektivu Crne Gore nakon parlamentarnih izbora. Panelisti su diskutovali, osim o odnosima Crne Gore i EU, o temama Open Balkana, ekonomskog populizma, jačanja desničarskih politika i problemu političke nestabilnosti Crne Gore koja šalje lošu poruku svim partnerima.

Na panelu koji je moderirao Ammar Borančić, su govorili Roman Jakič lider LIBSEEN mreže, nekadašnji europarlamentarac i ministar u Vladi Slovenije, Mirza Mulešković ekonomski analitičar i direktor agencije InteligencijaME, Dejan Cvetanovski iz LDP Makedonije i Vatroslav Belan predsjednik LP te nekadašnji savjetnik i državni sekretar u Vladi Crne Gore.

Jakič je na konferenciji govorio o pogledu na region i Crnu Goru iz Evropske Unije te potpunom zastoju u pregovorima, on je upozorio i na strana miješanja u regionu te opasnost rasta nacionalizma i populizma. Mulešković je na panelu predstavio ekonomske izazove koji čekaju Crnu Goru na polju usaglašavanja sa regulativom EU, on je govorio o lošem stanju javnih finansija i politikama koje destabilizuju crnogorsku ekonomiju. Cvetanovski je upozorio na slučaj Makedonije koja je 2004. otvorila pregovore sa EU ali je nakon dolaska populista na vlast, gotovo 20 godina kasnije ova država i dalje na začelju Zapadnog Balkana. Kao neko ko je bio procesa u samom vrhu izvršne vlasti države Belan je iznio perspektivu o tome koliko je Vlada svojevremeno pridavala važnosti procesu EU integracija te koliko je danas taj proces potpuno zaspostavljen o čemu govore i izvještaji EK.

Zaključeno je da je Crna Gora od lidera regiona postala problem regiona iz perspektive EU te da je u Briselu pitanje Crne Gore gotovo zaboravljeno usljed nebrige posljednje dvije Vlade. Poseban osvrt bio je na temu Otvorenog Balkana, pa je poručeno da je ova inicijativa netransparentna i potencijalno štetna za Crnu Goru u ovom formatu, te da se naša država mora držati postojećeg Berlinskog procesa i jačati evropske integracije u koje je uložila više od decenije napora koje ne može tek tako žrtvovati. Ocijenjeno je da ekonomske politike koje se vode prijete da dođe do poptunog prekida pregovora sa EU te da je važno da sve demokratske i građanske snage pruže snažan otpor politici jačanja nacionalizma i ekstremizma koju podržavaju proruski centri moći uz pomoć centara iz regiona.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me