• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Marković: Odbornica LP nije glasala za odluku o slavi grada Nikšića, jedina mogu da podnesem ustavnu žalbu

Kao odbornica LP u Skupštini Opštine Nikšić dužna sam da obavijestim javnost o detaljima glasanja u vezi proglašenja gradskog sveca za službeni praznik Opštine. Naime, nije istina da su svi odbornici partija opozicije glasali za ovakvu odluku, odbornica Liberalne partije nije prisustvovala glasanju i nijesam podržala takav prijedlog. U tom smislu, uvjerena sam da ja imam etičko pravo da podnesem ustavnu žalbu za ocjenu ustavnosti ove odluke, kad ona dobije svoje pravno dejstvo, što ću odmah i učiniti kao odbornica Liberalne partije. 

Dakle, kao pristalica građanske i sekularne države koja se temelji na pravu a ne kanonu, protiv sam proglašenja bilo koje slave za praznik grada jer je Crna Gora po Ustavu uređena kao građanska, multietnička i sekularna država. Nema dileme da većina građana i svaki vjernik u Nikšiću intimno osjeća i slavi Svetog Vasilija, ali je 12. maj za Crnogorce u gradu pod Trebjesom posebno težak zbog diskriminacije vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve, jer ako se zaista želi ostvariti ravnopravnost to je moguće jedino ukoliko litiju tim povodom bude predvodio Episkop Ostroško-nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve, vladika Boris Bojović.

Razumijevajući argumentaciju kolega odnornika drugih partija opozicije u SO Nikšić i intimne emocije građana vezane za Svetog Vasilija koje dijelimo intimno svi u Nikšiću, uvjerena sam da svi zajedno dijelimo mišljenje da sve odluke lokalne samouprave moraju biti utemeljene na Ustavu, zakonima i zdravom razumu. Nikšić će uvijek biti grad i Svetog Vasilija ali i grad otvoren za sve ljude i utemeljen na građanskom duhu.

 

Jelena Marković, 

Odbornica Liberalne partije u SO Nikšić


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me