• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ne treba pravdati zločine niti štititi zločince!

Na osamnaestu godišnjicu genocida u Srebrenici, Liberalna Partija Crne Gore izražava najdublje saosjećanje s porodicama žrtava. Osamnaest godinaposlije Srebrenice, još uvijek nijesmo našem građanstvu omogućili da potpuno upozna i shvatirazmjere tog masovnog zločina - najmučnijeg epilogazločinačke politike, koja je do njega dovela.

O genocidu u Srebrenici su svoje mišljenje saopštili Međunarodni sud pravde, sudije Haškog tribunala, Evropski parlament, porodice žrtava, susjedi ali i dalje nam nedostaje izlaz iz politike osporavanja, ciničnog prebrojavanja i umanjivanja broja žrtava. Svako ko jesvjestan i iskren, dobro zna da je Crna Gora patila kada je Bosna bila žarište građanskog rata. Danas je najvažnije da kažemo kakav odnos želimo sa susjedima. Treba da budemo jasni ali i operativni u realizaciji verbalnih stavova i da se ne zaustavimo naocjeni da priznajemo cjelovitost Bosne. Neophodno jeda svi pomognemo da kroz Evropu, njena pravila i model rješavanja problema, izađemo iz mraka devedesetih.

Crna Gora ima potencijal za takvu politiku, ali se sa ljudima - naročito mladim, moraju iskreno voditi razgovori o dešavanjima iz prošlosti. Svi koji su politički odgovorni u Crnoj Gori, moraju imati odgovor na pitanje Srebrenice u budućnosti. Neophodno je dadamo doprinos drugačijom unutrašnjom i regionalnom politikom, iskrenijim i odgovornijim stavovima, kako bi spriječili da mi i naša djeca ne živimo pod teretomzločina.

Liberalna partija smatra da 11. jul treba da bude Dan sjećanja na “srebreničke žrtve” u Crnoj Gori, jer bi to bio i ljudski i politički dokaz transformacije zemlje i njeno mjerilo za prihvatanje onoga što su narodi Evrope već učinili kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta. Međutim, mi nijesmo samo susjedi zemlje u kojoj se dogodio zločin već neko ko u narednom periodu treba da napravi preokret - novi pristup koji će Crnoj Gori  i Bosni, kao i svim zemljama iz regiona, obezbijediti izlazak iz “živog blata” i konačno otvoriti razumnu, sigurnu i ozbiljnu perspektivu.

Iz tog razloga, Liberalna Partija uvijek insistira na istini u politici, poštenom odnosu prema prošlosti, brizi za žrtve i osudi za politiku koja je kriva za njih.Sjećanjem na žrtve i saosjećanjem s njihovim sudbinama, možemo spriječiti da se zločini ponove. Samo takav čin,  može  poslati jasnu poruku svima, da želimo zajedničku budućnost u naprednoj i ujedinjenojEvropi.

 

Liberali opominju – Ne treba pravdati zločine niti štititi zločince!

 

Potparol LPCG

Zdravko Šoć

 

Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me